Zbiralniki so odslej bližje občanom

Včeraj so v občinah Tolmin, Kobarid in Bovec namestili prve štiri ulične zbiralnike za nedelujoče električne in elektronske naprave in baterije. S tem bodo občanom olajšali oddajo, saj so pred tem tovrstne predmete prevzemali le v treh centrih za ločeno zbiranje, odložili so jih lahko tudi v potujoče kontejnerje za kosovne odpadke.

Uroš Brežan, Valter Mlekuž, Emil Šehić, Marko Matajurc in Berti 
Rutar (z leve) na predstavitvi zbiralnikov.    Foto: Neva Blazetič
Uroš Brežan, Valter Mlekuž, Emil Šehić, Marko Matajurc in Berti Rutar (z leve) na predstavitvi zbiralnikov.  Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > Novi zbiralniki so plod sodelovanja med podjetjem ZEOS in Komunalo Tolmin, seveda ob podpori treh občin. Na včerajšnji predstavitvi pri Kinogledališču so simbolično podpisali pogodbo in nato zabojnike razvozili na štiri lokacije. Zbiralnike so namestili v okviru projekta Life Gospodarjenje z e-odpadki s sloganom E-cikliraj, ki poteka od leta 2016 in ki ga podpirata evropska komisija in ministrstvo za okolje in prostor.

TV ne sodi v zabojnik

Na Mostu na Soči so zeleno siv zbiralnik postavili pri avtobusni postaji, v Tolminu v Ulici padlih borcev, v Kobaridu so zanj našli mesto v Stresovi ulici, v Bovcu pa na ekološkem otoku pri trgovini Mercator v središču mesta. V njih je prostor za nedelujoče male gospodinjske aparate, prenosne baterije in akumulatorje, elektronske igrače, računalniško opremo, zabavno elektroniko in razno drugo orodje. Vanje ne sodijo televizorji, monitorji ter sijalke, ker se lahko razbijejo.

ZEOS tovrstne odpadke zbira že 13 let. “Zelo nas veseli, da smo končno prisotni tudi v Posočju, kjer ste ekološko zelo ozaveščeni in ohranjate čisto naravo,” je domačinom dejal direktor družbe ZEOS Emil Šehić. Kot je povedal, se v Sloveniji v povprečju vsako leto zbere več kot šest kilogramov teh odpadkov na prebivalca, kar pa še zdaleč ne predstavlja vseh pokvarjenih aparatov.

“Zaradi oddaljenih lokacij za zbiranje še vedno veliko malih aparatov pristane med mešanimi odpadki ali celo na divjih odlagališčih. Ulične zbiralnike postavljamo na najbolj frekventnih lokacijah v bližini ostalih zbiralnikov, da so ljudem čim bolj na dosegu,” še dodaja.

Zbiralnike so, vključno z tremi občinami v Posočju, doslej postavili v 170 občinah na 666 lokacijah. Po potrebi bodo v Posočju namestili še kakšnega. V 13 letih so v njih po vsej Sloveniji zbrali skoraj 600 ton električnih in elektronskih odpadkov.

V Posočju pridno ločujejo odpadke

”Pred 11 leti smo na izvoru ločevali petino, lani že več kot 60 odstotkov odpadkov. Nekaj več mešanih odpadkov se nabere v poletni turistični sezoni, kar je razumljivo,” je občane pohvalil direktor Komunale Tolmin Berti Rutar. Opozoril je na problem z embalažo. V centru za ločene odpadke v Volčah na odvoz čaka sto ton materiala. Zaupa državi, da bo težavo rešila. Kot pravi, so končali zapiralna dela na volčanski deponiji mešanih odpadkov, za katero bodo morali skrbeti še trideset let. Tolminski župan Uroš Brežan, kobariški Marko Matajurc in bovški Valter Mlekuž ocenjujejo, da imajo v Posočju skrb za čisto okolje v genih. Poleg ločevanja odpadkov se množično udeležujejo čistilnih akcij.


Najbolj brano