Zaposlitveni bazar za lažjo odločitev o nadaljevanju šolanja in izbiri poklica

Mladinski kulturni center Hiša mladih je včeraj pripravil že 6. zaposlitveni bazar, na katerem so se osnovnošolcem, ki se odločajo o nadaljevanju šolanja in izbiri poklica, predstavile številne srednje šole in podjetja. “Tu dobimo veliko informacij na enem mestu, dogajanje je sproščeno, predstavitve so zanimive,” so menili šolarji.

Dijaki tehniške gimnazije so predstavili zanimive poskuse, ki se jih 
lotevajo pri strokovnih predmetih.   Foto: Alenka Tratnik
Dijaki tehniške gimnazije so predstavili zanimive poskuse, ki se jih lotevajo pri strokovnih predmetih.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Na 6. bazarju so se osnovnošolcem predstavili že stalni gostje, Gimnazija Nova Gorica, Šolski center Postojna, Šolski center Srečka Kosovela Sežana, Škofijska gimnazija Vipava, Šolski center Nova Gorica, Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna, Srednja šola Veno Pilon Ajdovščina in Srednja gradbena, geodetska in okoljevarstvena šola Ljubljana, njihovi dijaki in učitelji pa so šolarjem iz Vipavske doline predstavili paleto programov in nabor poklicev, za katere se mladi šolajo, pa tudi možnosti za nadaljnji študij in zaposlitve. Kaj delajo in katere kadre potrebujejo, so mladim iz prve roke povedali tudi predstavniki podjetij Tekstina, Mahle Letrika in Enoop.

Po koristne informacije

Devetošolci so na bazarju dobili priložnost, da za nasvete in napotke povprašajo le malo starejše vrstnike in tako izvejo informacije iz prve roke. “Nisem se še odločila, razmišljam o umetniški gimnaziji, pa tudi o fizioterapiji. Ogledala si bom predstavitve in verjamem, da bom dobila veliko informacij,” je povedala devetošolka Katjuša Gorkič iz Vipave.

Martin Rolih

dijak ŠC Postojna

“Imamo veliko praktičnega dela, izdelujemo različne konstrukcije, ukvarjamo se z energetiko. Kogar to zanima, je dobrodošel.”

Dijaka prvega letnika programa kmetijsko podjetniški tehnik na Biotehniški šoli Jani Bratož in Brina Fabčič z odločitvijo, kje bosta po devetletki nadaljevala šolanje, nista imela težav, saj oba veseli delo na kmetiji. “Ta program priporočam vsem, ki imajo radi naravo, živali in delo na kmetiji. Je zanimiv, ob splošnih predmetih imamo tudi veliko praktičnega dela,” je dodal Bratož.

Izbrali so pravo šolo

Tudi dijak 3. letnika programa strojni tehnik iz Šolskega centra Postojna Martin Rolih je z izbiro srednje šole zadovoljen. “Imamo veliko praktičnega dela, izdelujemo različne konstrukcije, ukvarjamo se z energetiko. Kogar to zanima, je dobrodošel,” je povedal. Sam želi nadaljevati šolanje, verjetno v smeri energetike, razmišlja pa tudi o podjetniški poti.

Tjaž Valentinčič iz 3. letnika Tehniške gimnazije Nova Gorica je z vrstniki mladim predstavil zanimive poskuse, ki jih izvajajo pri strokovnih predmetih, ob tem pa poudaril, da šola ponuja široke možnosti za nadaljevanje študija, ne samo v naravoslovnih in tehničnih, ampak tudi v družboslovnih smereh.


Najbolj brano