Zaposleni v Hitu so zaskrbljeni

Podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo za najmanj tri mesece, znižanje stopnje davka od posebnih iger na srečo in znižanje koncesijskih dajatev. To so glavni predlogi za rešitev nezavidljivega položaja družbe Hit, ki so jih v odprtem pismu vladi, ministrstvom, občinam ... naslovili v svetu delavcev in treh sindikatih v Hitu.

Hitove igralnice ostajajo do nadaljnjega zaprte.  Foto: Nace Novak
Hitove igralnice ostajajo do nadaljnjega zaprte.  Foto: Nace Novak

NOVA GORICA > Kot piše v odprtem pismu, naslovljenem na vlado, finančno in gospodarsko ministrstvo, novogoriško mestno občino ter občini Šentilj in Kranjska Gora ter Slovenski državni holding in Kapitalsko družbo, je dogajanje okoli sprejemanja ukrepov vlade za pomoč gospodarstvu v času pandemije covid-19 za družbo Hit in vse zaposlene skrb zbujajoče.

“Za našo družbo predstavljajo največjo težavo predvsem zaprte meje z Italijo in Avstrijo, saj gostje ne morejo do nas. Trenutno nimamo nobenega jasnega zagotovila, kako bo z odpiranjem meja, kdaj trenutno bomo lahko pričeli s poslovanjem in kaj bo posledično z delovnimi mesti v naši družbi,” so zapisali predstavnik zaposlenih oziroma sveta delavcev in treh reprezentativnih sindikatov v družbi Sids, Git in Vrba.

Ključni pogoj za začetek poslovanja igralniških podjetij predstavlja odprtje mej in možnost prihoda gostov iz tujine, pravijo v Hitovi upravi.

Govorice o prodaji Hita ustvarjajo škodo in skrbi

V pismu je navedeno, da se pojavljajo tudi govorice o prodaji družbe, in da nepremišljene objave in aktivnosti na socialnih omrežjih ustvarjajo nepotrebno škodo in skrbi.

“Vsem je jasno, da bi prodaja v tem obdobju pomenila le škodo za lastnike, lokalno skupnost in zaposlene. Zaposleni v družbi poudarjamo, da od države nočemo miloščine, temveč le pogoje za premostitev krize in ohranitev delovnih mest,” še piše v odprtem pismu, kot tudi, da ukrepi vlade za pomoč turizmu, kot so na primer vavčerji za letovanja, družbi Hit in ostalim družbam, ki se ukvarjajo z igralništvom, niso v pomoč in ne vplivajo na zagotavljanje vzdržnega poslovanja v prihodnje. S tem v zvezi izpostavljajo tudi, da je delovanje družbe Hit v celoti vezano na igralniške goste iz tujine, ki ustvarjajo realizacijo Hitovih igralnic, hotelov, gostinstva in drugih dejavnosti.

S.O.S. za ohranitev delovnih mest

Od pristojnih institucij pričakujejo, da se za Hit še posebej zavzamejo in preučijo možnosti za nadaljnji obstoj podjetja in ohranitev njihovih delovnih mest. Predlagajo podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo za najmanj tri mesece, znižanje stopnje davka od posebnih iger na srečo v igralnicah (v letu 2020 na pet, v letu 2021 na deset in v letu 2022 na 15 odstotkov) in znižanje koncesijske dajatve. Predlaganim ukrepom bi veljalo po njihovem mnenju pridružiti tudi druge rešitve, ki bi v kakršnem koli obsegu pripomogle k ohranitvi delovnih mest, stabilnemu poslovanju družbe Hit in njenemu razvoju v prihodnje. Družba Hit, ki je v večinski državni lasti, zaposluje 1700 ljudi. V državno blagajno letno prispeva 44 milijonov evrov davkov in koncesijskih dajatev, še piše v odprtem pismu. Odgovore in pojasnila vlade in odgovornih institucij glede pogojev za nadaljnje poslovanje Hita pričakujejo v čim krajšem možnem času.

Sicer pa, kot so pojasnili v Hitovi upravi, v igralniško-zabaviščnih centrih družbe Hit potekajo pripravljalno-vzdrževalna dela za vnovični zagon poslovanja. Veliko pozornosti je namenjene prav zagotavljanju preventivnih ukrepov, ustreznih varstveno-sanitarnih pogojev ter ustreznemu obveščanju, z izpostavitvijo informativnih materialov za zaposlene in goste. Tečejo tudi izobraževanja za delo zaposlenih. Ključni pogoj za začetek poslovanja predstavlja odprtje mej in možnost prihoda gostov iz tujine. Glede tega jasnih informacij na meddržavni ravni še ni.


Najbolj brano