Zahteve vipavskega župana kaplja čez rob

Vipavci bodo aprila znova dobili še drugega zdravnika družinske medicine. To je na seji sveta zavoda županu in predstavnikom Občine Vipava potrdila direktorica Zdravstvenega doma Ajdovščina. Tu pa imajo nov problem, saj je odstopila strokovna vodja Martina Terbižan Rupnik. Kot je obrazložila, zaradi prevelikih obremenitev in tudi nerazumnih zahtev politike. Šlo naj bi prav za reševanje ambulante v Vipavi.

V Zdravstveni postaji Vipava bo aprila, če se ne zgodi kaj 
nepredvidenega, začel delati še drugi zdravnik družinske medicine.
V Zdravstveni postaji Vipava bo aprila, če se ne zgodi kaj nepredvidenega, začel delati še drugi zdravnik družinske medicine. 

AJDOVŠČINA, VIPAVA > Kot smo poročali, je z upokojitvijo dolgoletnega zdravnika v Zdravstveni postaji Vipava konec leta ostala le ena zdravnica družinske medicine, kar je med vipavskimi občani povzročilo precej slabe volje. V reševanje problematike se je vključil tudi vipavski župan Goran Kodelja, ki je od vodstva Zdravstvenega doma Ajdovščina pričakoval, da v najkrajšem možnem času znova vzpostavi tudi drugo ambulanto družinske medicine. Predlagal je več rešitev, med drugim, da lahko drugo ambulanto v Vipavi začasno organizira kot dežurno, z izmenjavo zdravnikov, oziroma, da situacijo reši z reorganizacijo v hiši. Zadnje pa sta direktorica zavoda Boža Ferfolja in tudi strokovna vodja zdravstvenega doma Martina Terbižan Rupnik ocenili kot nesprejemljivo. Opozorili sta, da so zdravniki maksimalno obremenjeni. Situacijo so rešili tako, da je zdravnica, ki sicer dela v zdravstveni postaji, povečala število ur dela, a slaba volja med Vipavci je ostala.

Vipava si zasluži drugo ambulanto

“Problem bomo rešili z vrnitvijo mlade zdravnice s porodniške, kar nam bo omogočilo prerazporeditev enega od naših zdravnikov v Vipavo. Če ne bo kaj nepredvidenega, bo ambulanto prevzel v aprilu,” je na torkovi seji sveta zavoda obljubila direktorica zdravstvenega doma.

Goran Kodelja

župan

“Ne vidim nobenega razloga, zakaj bi zaradi razgovora na enem sestanku podala odstopno izjavo. Stvar je milo rečeno smešna”

Župan Kodelja je bil zadovoljen z odgovorom. “Če smo čakali dva, tri mesece, ni nobenega problema, če počakamo še slab mesec.” Dodal je, da si Občina Vipava že zaradi tradicije, pa tudi po številu prebivalcev in s 23-odstotnim kapitalskim deležem v javnem zavodu zasluži drugo ambulanto družinske medicine. “Logično je, da sta v Ajdovščini ambulanti, kot sta ginekologija ali fizioterapija. Pomembno pa je, da imamo v Vipavi dve ambulanti družinske medicine, pediatra in zobozdravnike. To so osnovne zdravstvene storitve, ki jih pričakuje majhen kraj.”

Strokovna vodja zahteve doživljala kot mobing

Rešitev druge ambulante v Vipavi pa je le slaba tolažba ob odstopu strokovne vodje Martine Terbižan Rupnik, ki se umika tudi kot vodja službe nujne medicinske pomoči. V odstopni izjavi, ki jo je podala konec januarja, je med drugim zapisala, da je večina zdravnikov zelo blizu izgorelosti in dodatnih obremenitev ne zmorejo, saj se ob delu v ambulantah vključujejo tudi v službo nujne medicinske pomoči in v dežurstva. “Zato mi je nesprejemljivo in nemoralno, ko prejemam zahteve vipavskega župana in občinskih svetnikov, da moramo zdravnike še dodatno obremeniti. Tak odnos do zdravnikov je žaljiv, sama ga doživljam kot mobing,” je med drugim napisala.

Martina Terbižan Rupnik

dosedanja strokovna vodja

“Zato mi je nesprejemljivo, ko prejemam zahteve vipavskega župana in svetnikov, da moramo zdravnike še dodatno obremeniti. Tak odnos do zdravnikov je žaljiv, sama ga doživljam kot mobing.”

Za komentar smo prosili vipavskega župana, ki je potrdil, da je slišal za očitke in povedal: “S strokovno vodjo sem govoril enkrat samkrat v življenju, na sestanku tukaj v zdravstvenem domu. Sestanek je trajal pol ure in ne razumem in ne vidim nobenega razloga, zakaj bi zaradi razgovora na enem sestanku podala odstopno izjavo. Stvar je milo rečeno smešna.”

Nič smešna pa ni za vodstvo in svet zavoda, ki je v torek sprejel ponujeni odstop. Predsednica sveta zavoda Barbara Krajnik Kete, ki je predstavnica zaposlenih, je povedala: “Njeno odločitev podpiram. Kje bomo iskali novega, ne vem. V zdravstvenem domu ni bilo kandidata, ker se verjetno nihče ne čuti enakovrednega dosedanji vodji.”

Direktorica Boža Ferfolja je potrdila, da se na interni razpis ni prijavil nihče. “Kljub temu bom poskušala med njimi najti vsaj vršilca dolžnosti. Če ne bom uspela, bom iskala nekoga od zunaj, ki se je pripravljen zaposliti pri nas in prevzeti strokovno vodenje. Ljubše pa bi mi bilo, če bi bil nekdo iz hiše. Zavod dolgoročno ne more biti brez strokovnega vodje. Po najslabšem scenariju ga lahko priključijo k večjemu zavodu. A to bosta reševali občini ustanoviteljici.”


Najbolj brano