Za kolesarske poti v mestu tudi denar EU

Mestna občina bo laže izvedla načrtovan projekt širitve mreže kolesarskega omrežja v Novi Gorici. Evropski sklad za regionalni razvoj bo namreč zanj prispeval približno 2,1 milijona evrov, država pa še dobrega pol milijona. Celoten projekt bo sicer stal 6,64 milijona evrov.

Tudi na Cankarjevi ulici se obeta kolesarska steza.  Foto: Leo Caharija
Tudi na Cankarjevi ulici se obeta kolesarska steza.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA Na Trgu Edvarda Kardelja 1 so včeraj prejeli dobro novico. Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je namreč izdala odločitev o finančni podpori za projekt gradnje kolesarskega omrežja Nove Gorice. Za projekt, ki je skupno vreden nekaj več kot 6,6 milijona evrov, bo mestna občina iz EU dobila približno 2,1 milijona evrov, država bo dodala še 527.000 evrov.

Mestna občina že nekaj časa načrtuje obsežno širitev kolesarskih stez po mestu in vzpostavitev mobilnostnega centra. Slednji naj bi občanom med drugim nudil informacije o prometnih storitvah, trajnostni mobilnosti, možnost podajanja pobud, organiziral bo dogodke, svetovanje in delavnice (denimo o popravilu koles), v okviru centra bodo lahko uredili parkirišče za kolesa, električne polnilnice, izposojo koles in podobno.

Hkrati bo občina obnavljala tudi več odsekov kolesarskih poti ali jim dodajala podaljške. Med drugim na Rejčevi, Delpinovi, Trubarjevi in Vojkovi ulici, Ulici XXX. divizije, podaljšali bi še Kidričevo ulico, naredili stezo na delu Streliške ceste ter na Cankarjevi ulici in jih obenem uredili v celotnem Cankarjevem naselju. Kot pravijo v službi vlade, bo projekt omogočil “povečanje deleža kolesarjenja, prispeval k trajnostnemu razvoju mobilnosti in spremembi mobilne kulture.”

“Dograditev mreže v mestu je že dogovorjena, zunaj pomembnih povezav za zdaj ostane del Ulice tolminskih puntarjev. Spremenili pa bomo projekt kolesarske poti ob Kornu. Obrežja ne bomo betonirali, kot je bilo predvideno. Ta projekt bomo revidirali in našli drugo rešitev,” je o načrtih povedal župan Klemen Miklavič.

Poleg dopolnitve omrežja v mestu napoveduje še urejanje kolesarskih poti zunaj Nove Gorice, ki jih bodo vključili v širši kontekst v povezavi z razvojem športnega turizma. Kot navaja, so ključne povezave med večjimi primestnimi območji, in sicer Nove Gorice s Šempasom, Rožne Doline z Ajševico, Šempasa s Prvačino in slednjo z Dornberkom ter naprej do Branika. “Ena od prioritet bo povezava Dornberka in Prvačine, čez potok, kjer hodijo otroci v šolo. Zelo pomembna se nam tudi zdi povezava Ajševica - Šempas, ker je cesta nevarna, kolesarje želimo varno pripeljati iz Vipavske doline v Novo Gorico.”


Najbolj brano