Z ljubeznijo do sebe v ljubezen do bližnjega

“Pričeval ljubezen bom”, je verz iz cerkvene pesmi, ki so ga v župnijah dekanije Idrija - Cerkno izbrali za vodilo svojega misijona prihodnjo pomlad. Priprave nanj so začeli v Marijini cerkvi na Skalci z mašo, ki jo je vodil škof Jurij Bizjak, in s podelitvijo sveč, ki bodo to nedeljo zagorele v vseh dekanijskih cerkvah.

V dekaniji Idrija-Cerkno so se na prvo adventno nedeljo v spremstvu škofa dr. Jurija Bizjaka napotili 
proti misijonu in iskanju pristne ljubezni. Foto: Saša Dragoš
V dekaniji Idrija-Cerkno so se na prvo adventno nedeljo v spremstvu škofa dr. Jurija Bizjaka napotili proti misijonu in iskanju pristne ljubezni. Foto: Saša Dragoš

Škof Jurij Bizjak je po maši povedal, da ob tem misijonu letos svojega pripravljajo še v župniji Šturje. Sicer pa se jih v škofiji Koper s približno stotimi župnijami zvrsti povprečno deset na leto. Po priporočilu naj bi se v vsaki zgodil vsaj na deset let.

“Splošni pomen misijona je v pritegnitvi širšega kroga vernikov in ljudi, ki sicer ne zahajajo redno k bogoslužju. Vseh tistih, ki še živijo v stiku s cerkvijo in se jim ni težko poglobiti v sebe. Seveda je osrednji namen misijona premislek odnosa do duhovnosti, do bližjega in do božje besede,” je razložil Bizjak.

Misijon je globoko iščoče romanje, pohod. “Romanje, pohodništvo je v porastu. To mi je všeč in ga podpiram. Človek, ki hodi z nogami, dela fizično. Sočasno je to duhovna pot v sebe,” je prepričan.

V dekaniji bodo pot, tlakovano s sakralno duhovnimi dogodki, popestrili s kulturnim dogajanjem. Pa bodo v postni spomladi, ko bodo med njih prišli misijonarji, dosegli ta cilj? “Misijonske dogodke za mladino, starejše in družine, bomo strnili v tri vikende. Pristno ljubezen pa bomo lahko pričevali le, če se nam bo uspelo ustaviti,” je menil spodnjeidrijski župnik Miro Marinič.

“Ljubezen se vedno kaže v ljubezni do bližnjega. Tudi ljubezen do boga se izkazuje skozi ljubezen do bližnjega. In bližnjega ni lahko imeti rad. Ko delaš dobro bližnjemu, delaš uslugo sebi,” je škof Jurij Bizjak povabil v preporod ljubezni do sebe, da bodo bolj ljubeznivi odnosi med ljudmi in v družbi nasploh.


Najbolj brano