Vsi okusi sočnih breskev

Prvačina je ta konec tedna ponovno v znamenju breskev. Tradicionalni praznik, namenjen sočnemu in sončnemu sadežu, je tamkajšnje turistično društvo pripravilo že 19. zapovrstjo.

Prvačka pleh muzika je nepogrešljiv del tradicionalnega praznika.  Foto: Igor Mušič
Prvačka pleh muzika je nepogrešljiv del tradicionalnega praznika.  Foto: Igor Mušič

PRVAČINA > Prvačina se je že pred desetletji uveljavila kot primorska prestolnica breskev, saj je bilo prav tam največ nasadov tega sadja. Čeprav se v zadnjih letih površina sadovnjakov manjša, praznik priča o dobrih starih časih in hkrati ohranja upanje, da se sadjarska krivulja v dolini kdaj vendarle obrne na bolje.

Predvsem pa je dogodek priložnost za skupno ustvarjalnost tudi sicer kulturno in družabno zelo živahne skupnosti. Vajeti Praznika breskev v rokah drži mlada ekipa Turističnega društva Prvačina.

Praznik se je začel v petek s tradicionalnim Breskva festom. Nastopili so domača rock zasedba Peeps, ki je na odru Praznika breskev doživela ognjeni krst, Zablujena generacija in Ines Erbus. Osrednji del praznika je bil v nedeljo, ko so nastopili Prvačka pleh muzika in mažoretke ter harmonikarji iz društva Hram, za ples pa je igral Dejan Vunjak.

Pod prireditvenim šotorom je bilo zabavno že zgodaj popoldne, ko so tekmovalci sedli k turnirju v briškoli. Prijavilo se je rekordno število ekip, poleg možakarjev, ki so v tem “športu” izkušeni, so spretnost pri kartah preizkusili tudi mlajši fantje in dekleta. A presenečenja ni bilo - prva tri mesta so odnesli prekaljeni igralci. Na bližnjem igrišču je potekal turnir v odbojki na mivki.

Obiskovalci so uživali tudi v vaškem sejmu. Na stojnicah so se predstavili ponudniki domače hrane in izdelkov. V sokolskem domu sta bili poleg razstave breskev Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica na ogled še razstava izvirnih cvetnih aranžmajev domačinke Milojke Bitežnik in razstava na temo aleksandrink. Člani Kulturno umetniškega društva Goriška paleta so v juliju ustvarjali na temo izjemnih zgodb primorskih izseljenk v Egipt. Razstava bo v naslednjih tednih na ogled v Hiši aleksandrink v Prvačini.

Preden so obiskovalci z Vunjakom odplesali v dolgo noč, so članice Društva žena Prvačine na prizorišče prinesle breskovo pito velikanko, s katero so nasitile skoraj 250 sladkosti željnih obiskovalcev. Naslednje leto, napovedujejo organizatorji, bo praznik nekaj posebnega, saj bodo praznovali okroglo, 20. obletnico.


Najbolj brano