Vrt tisočerih cvetov vabi na ogled

Čeprav se je mogoče do Viatorijevega botaničnega vrta, ki se ponaša z bogato in raznoliko zbirko najrazličnejših cvetočih rastlin, iz Nove Gorice odpraviti tudi peš ali s kolesom, in tako združiti prijetno za oči in nos s koristnim za telo, marsikateri Novogoričan še ne ve zanj oziroma ni bil tam. Letos ga lahko ob vikendih in praznikih obiščete še do 2. junija.

Vrt je s tisočerimi cvetovi različnih barv kot nalašč za sproščujoč 
sprehod ob koncu tedna. Foto: Nace Novak
Vrt je s tisočerimi cvetovi različnih barv kot nalašč za sproščujoč sprehod ob koncu tedna. Foto: Nace Novak

GORICA > Viatorijev botanični vrt je dobil ime po Lucianu Viatoriju, ki ga je zasadil v 70. letih prejšnjega stoletja na obronkih Gorice nad današnjim pevmskim parkom. Razteza se na več kot 20 tisoč kvadratnih metrih velikem zemljišču. Gre za zasebno lastnino, ki jo je lastnik ob smrti, leta 2014, zapustil Fundaciji Goriške hranilnice. Ta se je obvezala, daga bo v času cvetenja odpirala za javnost.

Vsako leto je tako odprt od marca do junija, a le ob sobotah, nedeljah in (italijanskih) praznikih od 15. do 19. ure, ob 17. uri pa potekajo vodeni ogledi. Vstopnine ni. Ustanovitelj vrta je v njem zbiral le rastline, ki cvetijo: tako je mogoče tam občudovati azaleje, magnolije, hortenzije, češnje, lilije, vrtnice, kamelije in številne druge cvetlice.

60

odstotkov rastlin v vrtu cveti od marca do junija, zato je v tem času odprt za javnost

Vsako leto ga obišče 10.000 ljudi

“Vsako leto vrt v 25 dneh, ko je odprt za javnost, obišče 10.000 ljudi. Predvsem iz Italije in Slovenije. Zdaj, ko je postal že bolj prepoznaven, pa tudi iz Avstrije,” je povedal glavni vrtnar Stefano Morsolin. Tako kot v času, ko je bil Luciano Viatori, čigar predniki po očetovi strani so bili iz Čepovana, še živ, skrbita za vrt dva vrtnarja, štiri ure na dan, a ne vse dni v tednu.

“Od marca do junija smo odprti zato, ker je sam Viatori hotel tako. V tem času pomladi v vrtu cveti 60 odstotkov rastlin, ki jih imamo, tako da je res lepo videti vse te cvetove. Cvetenje se sicer nadaljuje tudi po 2. juniju, ko zapremo vrata, letos pa bomo imeli tudi izredno odprtje, tretji vikend v juniju, ko bo mogoče občudovati zbirko hortenzij,“ je še povedal Morsolin. Med posebnostmi je izpostavil, da imajo kar 250 različnih barv magnolij. “Morda je to največja zbirka magnolij v Italiji,” je še povedal.

V vrtu ne uporabljajo kemičnih preparatov

Včasih so imeli tudi veliko zbirko rododendronov, ki pa sta jo še za časa življenja Luciana Viatorija zdesetkali dve hudi suši.

“Izgubili smo skoraj 60 odstotkov zbirke. Najprej zaradi suše, potem pa še zaradi hudih glivičnih obolenj. V tem vrtu namreč na uporabljamo kemičnih preparatov, zaradi česar je seveda težje zaščititi rastline pred raznimi obolenji,” je še pojasnil prvi vrtnar.

Sredi botaničnega vrta je tudi ribnik, v katerem so ribe, želve in žabe, ki pa je po štiridesetih letih od njegove ureditve danes v slabem stanju, saj je začela odstopati umetna podlaga. “Popolne prenove ribnika z naravnim sistemom se bomo morda lotili že to poletje,” je še povedal Morsolin. Najbolj elegantna pot do Viatorijevega botaničnega vrta iz Nove Gorice vodi peš ali s kolesom prek Solkanskega polja in pevmskega mosta čez Sočo. Obiskovalci, ki pridejo z avtomobilom, lahko parkirajo na enem od dveh parkirišč ob pevmskem parku in se od tam sprehodijo dvesto metrov po ulici Forte del Bosco do vhodnih vrat v vrt.


Najbolj brano