Voljo članov povozili kar z dopisno sejo

Primorska podružnica Društva psoriatikov Slovenije je pred kratkim dobila novo vodstvo. Ki pa v mandat vstopa s težko prtljago. Namesto da bi, kot običajno, svoje predstavnike izvolili članice in člani podružnice, ga je imenovalo kar nacionalno predsedstvo.

Društvo psoriatikov Slovenije je na volilni skupščini v Strunjanu 
dobilo novo vodstvo. V severnoprimorski podružnici pa o svojem 
predsedniku niso smeli glasovati.
Društvo psoriatikov Slovenije je na volilni skupščini v Strunjanu dobilo novo vodstvo. V severnoprimorski podružnici pa o svojem predsedniku niso smeli glasovati.  

PRIMORSKA > “Doslej smo vedno izbirali vodstvo podružnice na volilni skupščini. Ne moremo se sprijazniti z odločitvijo, ki nam je vsiljena, in zato nelegitimna. Morda celo nelegalna,” je razloge za to, da so se odločili o dogajanju v društvu spregovoriti javno, pojasnil dolgoletni aktivni član Angel Vidmar.

Bomba tik pred skupščino

Članice in člani društva, v podružnici Primorska, ki pokriva 16 občin od Sežane do Bovca, jih je 183, so se v začetku leta pripravljali na volitev nove vodje. Kot kandidatka se je najprej pojavila Suzana Batič. Kasneje pa je kandidaturo napovedal še Iztok Čebohin. Čebohin je podružnico že vodil v preteklih mandatih ter za svoje delo dobival priznanja in nagrade.

2000

članov šteje društvo v enajstih podružnicah, približno desetina jih je na severnem Primorskem.

A ko je prišel dan letnega zbora, se je izkazalo, da člani nimajo o čem glasovati. Še pred skupščino je namreč nacionalno predsedstvo društva, ki ima sedež v Mariboru, za vodjo podružnice imenovalo Batičevo. “Proti novi vodji nimamo nič, želimo ji kar se da uspešno delo. Ampak ne moremo pristati na takšen način. Na diktat, ki članicam in članom jemlje pravico, da si sami izbiramo vodstvo. Tako kot smo ga vedno doslej,” poudarja Vidmar.

Podobno menijo drugi člani društva, zatrjuje. Na zboru se je namreč kar 90 odstotkov prisotnih opredelilo proti takemu postopanju predsedstva. A ni pomagalo. Čebohin je, v želji, da bi umiril konfliktne razmere, odstopil od kandidature. In izbira od zgoraj je obveljala.

Razvejane dejavnosti

Društvo psoriatikov Slovenije bolnikom z luskavico pomaga že od leta 1979. Trudijo se z ozaveščanjem o bolezni, pomočjo pri zdravljenju, rehabilitaciji in dviganju kakovosti življenja. Večino sredstev dobivajo od Zavoda za zdravstveno zavarovanje, ki financira obnovitveno rehabilitacijo, ter fundacije FIHO, ki deli del davka od iger na srečo. Njihovi prihodki so lani znašali približno 367.000 evrov.

Odzivi vodstva medli

Vodstvo društva svoje delovanje, ki je v nasprotju z društvenimi običaji, zdi pa se tudi precej nedemokratično, pojasnjuje z medlimi odgovori.

Med drugim smo jih vprašali, ali drži, da so, v nasprotju z uveljavljeno prakso, v upravnem odboru imenovali predsednico društva, namesto da bi člani to naredili na volilni skupščini? Ali se je tovrstni postopek v društvu zgodil prvič?Ter zakaj so se za takšno imenovanje odločili? “Pravila Društva psoriatikov Slovenije opredeljujejo podružnice kot operativne enote društva, ki delujejo v okviru pooblastil predsedstva. Društvo je enovito in tako tudi deluje, saj na tak način lažje zastopamo interese in pravice 35.000 bolnikov v Sloveniji,” se je glasil splošen odgovor.

Konkretnih razlogov za odstop od dosedanjih prakse in navad niso navajali.

Gre za odcepitev?

“Člane predsedstva iz ostalih slovenskih podružnic so prepričali z navedbo, da se želi naša podružnica odcepiti,” je povedal Vidmar. Čebohin pa zagotavlja, da odcepitev nikakor ni bila njegova želja ali celo motiv za to, da je znova kandidiral za vodjo podružnice.

To, da so na korespondenčni seji prav nevarnost odcepitve navedli kot osrednji argument za imenovanje Batičeve in onemogočenje Čebohina, potrjujejo tudi pisni dokumenti. Iz uradnih odgovorov vodstva društva pa se, nasprotno, zdi, da za tezo o odcepitvi podružnice Primorska sploh še niso slišali. Ob naših vprašanjih o tem, ali drži podatek, da jih skrbi morebitna odcepitev podružnice, na kakšni podlagi utemeljujejo to svojo skrb, ali tudi sicer znotraj društva obstajajo težnje, da bi se podružnice preoblikovale v samostojna društva ter se združila v zvezo ter zakaj menijo, da bi bila takšna organizacijska oblika problematična, so odgovorili: “Neuradnega podatka o odcepitvi podružnice vam ne moremo potrditi, je pa res, da društvo deluje že 39 let na enak način in je eno uspešnejših društev kroničnih bolnikov.” Takšen način organizacije, menijo, je najbolj učinkovit.

Nov predsednik

Razočarani člani primorske podružnice bodo vztrajali pri tem, da se njihov glas sliši.

Medtem pa se je spremenil tudi njihov sogovornik. Na nedavni skupščini v Strunjanu je novi predsednik Društva psoriatikov Slovenije postal Stanko Pregelj, Primorec. Nasledil je Dragico Dremelj, ki je društvo vodila dvanajst let.


Najbolj brano