Večmesečne popolne zapore ne bo

Kolektor CPG je prek vikenda, tudi z delom ponoči, hitro saniral podor po nevihti pod Tonovcovim gradom na cesti med Kobaridom in Bovcem. Izkazalo se je, da je obvoz mimo kampa Lazar lahko le začasna možnost, ne pa za obdobje več mesecev, ko bodo v kobariških klancih obnavljali še zadnji odsek. Iščejo rešitve z občasnimi popolnimi zaporami za največ dva tedna. Večmesečne popolne zapore ne bo.

Pred sanacijo podora je promet potekal mimo  kampa Lazar  
enosmerno proti Bovcu in Kobaridu. Foto: Neva Blazetič
Pred sanacijo podora je promet potekal mimo kampa Lazar enosmerno proti Bovcu in Kobaridu. Foto: Neva Blazetič

KOBARID > Podor na državni cesti pod Tonovcovim gradom, ki so ga povzročile hude nevihte prejšnji teden, je saniran. Cesto so odprli predsinočnjim, včeraj so krajši odsek asfaltirali. Vmes je promet potekal po obvozni cesti mimo kampa Lazar, ki je urejena, toda ozka, ker je predvidena za kolesarsko povezavo. Izkazalo se je, da v času načrtovane obnove na državni cesti v kobariških klancih, kjer bodo med drugim gradili viadukt, po tem obvozu ne bo možno speljati vsega prometa, zlasti ne tovornega in večjih avtobusov.

Bovec brez dostave, komunale in avtobusov

Bovški župan Valter Mlekuž pojasnjuje: “Podor z zaprto cesto in obvozom je bil kot nekakšna nepredvidena generalka za naprej, ko bodo prek zime obnavljali cesto v kobariških klancih. Izkazalo se je, da večmesečna popolna zapora državne ceste z obvozom mimo kampa ne pride v poštev. Na to že vseskozi opozarjamo. V minulih dneh se je izkazalo, da smo bili kljub obvozu na Bovškem odrezani od sveta.” Avtobusnih prevozov ni bilo, zato so imeli dijaki v ponedeljek težave z odhodom v tolminsko gimnazijo. Prekinjena je bila dostava z večjimi tovornjaki, tudi vozila Komunale Tolmin niso mogla po obvozu. To je še posebej kritično, ker je Bovec še vedno poln turistov. Kot pravi Mlekuž, je podor razkril nestabilnost terena pod cesto. “Treba je najti optimalne rešitve. O tem se z direkcijo za infrastrukturo (Drsi) pogovarjamo. Dvakrat smo bili v Ljubljani, tudi poslanec Danijel Krivec je bil zraven. Ocenjujem, da razumejo našo zagato,” pravi Mlekuž.

Marko Matajurc

župan Kobarida

“Večmesečna popolna zapora ne pride v poštev. Med obnovo bo cesta po dva tedna zaprta, teden dni pa odprta. S tem soglašajo tudi v večjih tovarnah, kot sta TKK Srpenica in Mahle Bovec.”

Popolne zapore največ dva tedna zapored

Kot pravi kobariški župan Marko Matajurc, so se z Drsi in izvajalcem dogovorili, da več kot dva tedna popolne zapore ne bi smele trajati: “Lahko se bo zgodilo, da bi se podaljšale za kakšen dan ali dva, glede na delo, načeloma pa ne. Dogovor je okvirno tak, da naj bi bila cesta dva tedna zaprta, teden dni pa odprta. S tem soglašajo tudi v večjih tovarnah, kot sta TKK Srpenica in Mahle Bovec. V tem primeru bi lahko dovažali surovine in odvažali svoje izdelke.” Ne Matajurc ne občani si ne delajo utvar, da bo teklo gladko: “Brez motenj in podaljšanja časa na poti ne bo šlo. Delujemo v najboljši volji, da bi bilo čim manj slabe volje. Nujna bo strpnost vseh. V zameno pa bo cesta proti Bovcu v kobariških klancih postala ustrezno široka in varna.”

Kot pravi, bo izvajalec, ki je gradbišče že pripravil in nad cesto namestil varnostne mreže, delo z manjšim zamikom začel 17. oktobra. Takrat se obeta popolna zapora za dva tedna, za tem naj bi šlo po dogovorjenem načinu, dva tedna zapora, en teden enosmerni promet z manjšimi odstopanji zaradi nepredvidljivih del.

Kamp Lazar v primežu obvoza

V Kampu Lazar so na svoji koži občutili, kako je, ko je v času zapora promet z Bovškega in obratno potekal mimo njihovih šotorov, celo ponoči. “Treba je potrpeti, nihče nam nič ne povrne,” pravi lastnik Edi Lazar, ki pa je zadovoljen, ker je država uredila cesto proti njegovemu kampu nad kanjonom Soče pri Napoleonovem mostu. Goste so izgubljali že spomladi zaradi priprav na delo v kobariških klancih in jih tudi zdaj, ker usmeritve do kampa niso dobro označene. V kratkem bodo kamp zaprli, kot običajno vsako leto.


Najbolj brano