V Vojščici čakajo na varno cesto

Z državnim denarjem bodo letos in prihodnje leto v Občini Miren-Kostanjevica izpeljali dve naložbi v cestno infrastrukturo. Gradnja krožišča Križ Cijan pri Biljah se končuje, v načrtih pa je še obnova in modernizacija državne ceste v Vojščici.

Obnova ceste v Vojščici je v načrtih že dve desetletji. Foto: Alenka Ožbot
Obnova ceste v Vojščici je v načrtih že dve desetletji. Foto: Alenka Ožbot

BILJE, VOJŠČICA > “Zadovoljni smo, da ima direkcija za infrastrukturo v planu investicije v naši občini. Zaključuje krožišče Križ Cijan, ki bo pomembno vplivalo na prometno pretočnost in varnost na tem območju. V državnem proračunu je tudi 650 metrov prenove cestišča v Vojščici na Krasu. Tam bomo tudi mi sodelovali z rekonstrukcijo vodovoda, s približno 90.000 evri. Naložbe se zelo veselimo, saj je ta del ceste že 20 let v planu in na tem odseku je še posebej ogrožena varnost pešcev,” je napovedal župan Mauricij Humar.

Dolgo načrtovano krožišče pri Križ Cijanu so začeli graditi proti koncu minulega leta. Zaradi del je 150 metrov ceste od Drevesnice Bilje proti Vrtojbi popolnoma zaprte za promet, obvoz je urejen preko vrtojbenske obvoznice. Vreme je gradbincem naklonjeno in dela potekajo po načrtih. Končati jih morajo do 25. aprila. Naložba je vredna dobrih 508.000 evrov. Levji delež, 403.000 evrov, bo zagotovila direkcija za infrastrukturo, občina jih bo prispevala dobrih 105.000.

Na obnovo in modernizacijo odseka regionalne ceste v Vojščici na Krasu pa bo treba še počakati. “Za ureditev ceste skozi Vojščico je projektna dokumentacija v izdelavi. Rok za izdelavo je julij 2019, nato sledi recenzija. Po tem bo znana tudi ocenjena vrednost gradbenih del. Razpis za gradnjo bo predvidoma objavljen spomladi 2020,” sporočajo iz službe za odnose z javnostmi direkcije za infrastrukturo.


Najbolj brano