V Vipavi iščejo namestitve za 50 študentov

Občina Vipava je ob napovedanem prihodu Fakultete za vede o zdravju Univerze na Primorskem v staro šolo v Vipavi za večino dosedanjih najemnikov prostorov v njej našla nadomestne prostore. Hkrati se s ponudniki nastanitev pogovarja o možnostih oddaje sob študentom. V prvem letu jih bo namestitev potrebovalo vsaj 50, so ocenili na fakulteti.

Občina se je dogovorila z večino najemnikov v stari šoli, kamor 
prihaja fakulteta. Foto: Leo Caharija
Občina se je dogovorila z večino najemnikov v stari šoli, kamor prihaja fakulteta. Foto: Leo Caharija

VIPAVA > Fakulteta za vede o zdravju Univerze na Primorskem bo od jeseni v Vipavi izvajala visokošolski strokovni študijski program zdravstvena nega, a načrtovana selitev dejavnosti iz dislocirane enote v Novi Gorici v staro šolo na Trgu Pavla Rušta prinaša tudi več izzivov. Prvi je selitev dosedanjih najemnikov prostorov v pritličju in prvem nadstropju nekdanje šolske stavbe. Med njimi so različna društva in samostojni ustvarjalci, KS Vipava in lokalni odbori političnih strank. Planinsko društvo in Društvo Razmetano podstrešje bosta za zdaj ostala v stari šoli. Občina se je zadnje tedne z najemniki pogovarjala o nadomestnih lokacijah, ki jih v Vipavi ni na pretek, a kot je pojasnil župan Goran Kodelja, so za večino že našli rešitve. “Trenutno so zadeve odprte še pri enem društvu, a verjamem, da bomo tudi to kmalu uredili,” je povedal.

Arhive in opremo je laže seliti kot orkester

Dejavnosti in potrebe najemnikov se precej razlikujejo. V vodstvu KS Vipava so s ponujeno različico zadovoljni. “Arhiv bomo začasno uredili v prostorih nekdanjega lokala na drugi strani Trga Pavla Rušta, sestankovali bomo na občini, pogovarjamo pa se tudi o najemu prostorov v zasebni stavbi. V tamkajšnji galeriji smo že večkrat gostili razstave in v njih vidimo priložnost za obogatitev dogajanja v središču Vipave,” je pojasnil predsednik sveta KS Vipava Peter Skapin, ki pozdravlja prihod fakultete.

Turistično društvo Lanthieri je prostore v stari šoli že izpraznilo. “Občina nam je ponudila prostor v nekdanjem gostinskem obratu na drugi strani starega placa, ki za naše potrebe zadošča,” je pojasnil predsednik Jernej Mikuž. Brez rešitve za zdaj ostaja Kulturno društvo Vipavski tamburaši. “Potrebujemo večji prostor za vaje 30-članskega orkestra, ki bo hkrati dovolj akustičen. Imamo tudi precej opreme, ki jo je treba primerno hraniti. Z županom smo se pogovarjali, a doslej še nismo našli ustrezne lokacije,” je pojasnil predsednik Marjan Prelc.

A časa ni več veliko. V pričakovanju novega študijskega leta in prihoda približno 130 študentov bo občina po županovih besedah že v kratkem v stavbi stare šole uredila centralno ogrevanje na plin, vključila se je tudi tudi v iskanje namestitev za študente, ki se ne bodo dnevno vozili v Vipavo. Po podatkih vodje službe za splošne zadeve na fakulteti Maje Šumanski Petrović ocenjujejo, da bo takih med 50 in 60.

“V Vipavi imamo kar nekaj sobodajalcev in lastnikov apartmajev, ki so pripravljeni sodelovati. Študenti potrebujejo namestitve od oktobra do maja, ko je v turizmu mrtva sezona, tako da bi sobodajalcem v tem času zapolnili zmogljivosti.

Pobude prihajajo za nakup hiš, ki bi se jih preuredilo v apartmaje. Ena od možnosti je tudi v večstanovanjskem objektu na Taboru, ki ga prodaja Družba za upravljanje terjatev bank. Nekaj interesa je,” je povedal župan.

Domačini opozarjajo tudi na težave s parkiranjem

Vipavci so župana in upravo opozorili tudi na pričakovano povečanje prometa in težave s parkiranjem na Trgu Pavla Rušta, kjer parkirnih mest že zdaj primanjkuje. V vodstvu KS Vipava občini predlagajo, da bi v središču uvedli sistem dovolilnic. “S tem ne bi rešili le starega placa, ampak tudi Glavni trg, kjer po prenovi ne bo več mogoče parkirati. Z dovolilnicami bi poskrbeli za stanovalce, lastnike in najemnike objektov in parcel in se izognili slabi volji med domačini,” je dodal Peter Skapin. Pritrjuje mu tudi Jernej Mikuž: “Ob vojašnici, pred gimnazijo in na Frnaži bo parkirnih mest dovolj za vse, samo pravočasno se je treba dogovoriti, da ne bo slabe volje.”


Najbolj brano