V večini domov se je umirilo

Medtem ko se v večini domov za starejše na severnem Primorskem zdravstvene razmere umirjajo, število okužb še vedno rase v DSO Ajdovščina in v tolminski enoti Doma upokojencev Podbrdo. V prvem je bilo včeraj okuženih 122 stanovalcev, v drugem pa 53. V obeh je večina stanovalcev konec decembra dobila prvi odmerek cepiva.

V tolminski enoti Doma upokojencev Podbrdo so  do  ponedeljka 
okužbo potrdili pri 53  stanovalcih in dveh zaposlenih.  Foto: Neva Blazetič
V tolminski enoti Doma upokojencev Podbrdo so do ponedeljka okužbo potrdili pri 53 stanovalcih in dveh zaposlenih.  Foto: Neva Blazetič

SEVERNA PRIMORSKA > Prva okužba se je v tolminski enoti Doma upokojencev Podbrdo pojavila prejšnji teden, s ponedeljkovim testiranjem vseh stanovalcev in zaposlenih so okužbo potrdili še pri 35 stanovalcih. Skupaj jih je pozitivnih 53 od 132, okužena sta tudi dva zaposlena. V enoti so sicer pred novim letom cepili 110 stanovalcev in kar nekaj od njih je zdaj pozitivnih.

Ob okužbah tudi težave s kadri

“Pripravljeno imamo vse, od filtrov po oddelkih do šotora pred rdečo cono, kjer naj bi bili stanovalci, če bi se jim stanje zelo poslabšalo in bi potrebovali kisik,” je pojasnila direktorica doma Ines Krajnik. Ob trenutno dveh okuženih zaposlenih jim razmere še uspeva obvladovati, če pa bo število obolelih med zaposlenimi naraščalo, se lahko pojavijo težave. Po napovedih jim bodo na pomoč priskočili delavci iz enote v Petrovem Brdu in matične enote Podbrdo.

V hitrem testiranju odvzeli več kot 2000 brisov

Po podatkih regijskega štaba CZ za severno Primorsko so v množičnem testiranju s hitrimi antigenskimi testi od prejšnjega torka do začetka tega tedna odvzeli 2033 brisov. Od teh je bilo pozitivnih 114, kar predstavlja 5,61-odstotni delež.

S covidom-19 se v treh enotah Doma upokojencev Podbrdo spopadajo že od konca lanskega septembra. “Začelo se je Petrovem Brdu in zdaj se kar nadaljuje. Petrovo Brdo je že prekuženo, tako da je cela hiša bela cona, v Podbrdu imamo še en košček rdeče cone, do konca tega tedna pa bo tudi tam vse belo,” je povedala Krajnikova.

V Domu starejših občanov (DSO) Ajdovščina so v nedeljo okužbo potrdili še pri 15 stanovalcih, včeraj pa je bilo aktivno okuženih 122 od 141 stanovalcev. Trije starostniki so že zapustili rdečo cono, večina okužbo preboleva z blažjimi znaki, štirje pa zaradi pridruženih težjih bolezni potrebujejo bolnišnično zdravljenje, je pojasnila direktorica doma Tanja Stibilj Slemič. V domu, kjer sta prvi odmerek cepiva dobili slabi dve tretjini stanovalcev, se soočajo z zahtevnimi kadrovskimi razmerami. Zaradi okužbe je trenutno odsotnih približno 20 zaposlenih, za pomoč pa so zaprosili sosednje zavode. V DSO bodo danes znova testirali stanovalce in zaposlene, ki še niso preboleli covida-19.

Nove okužbe v bolnišnici

Po vdoru okužb v belo območje na oddelku internistične službe stanje pozorno spremljajo tudi v šempetrski bolnišnici. V covid oddelku je trenutno že 53 bolnikov, največ doslej v tej epidemiji, šest v intenzivni enoti. S ponedeljkovim testiranjem so okužbo potrdili še pri enajstih zaposlenih iz zdravstvene nege, skupaj je okuženih okrog 20 delavcev iz zdravstvene nege in en zdravnik.

Rdeča cona v Pristanu, v Novi Gorici brez novih okužb

V soboto so okužbo potrdili tudi pri dveh stanovalcih v Centru starejših Pristan v Vipavi. Znova so vzpostavili rdečo cono in sprejeli vse ukrepe za zajezitev širjenja virusa. Kot je pojasnil direktor Martin Kopatin, so v nedeljo in ponedeljek s hitrimi testi testirali vse zaposlene, vsi rezultati so bili negativni, včeraj pa so testiranje ponovili za vse stanovalce iz oddelka, kjer se je pojavila okužba. Oba okužena sta konec decembra prejela prvi odmerek cepiva. V centru so doslej cepili 86 starostnikov, kar je 96 odstotkov stanovalcev.

V Domu upokojencev Nova Gorica, kjer se je s covidom-19 pred časom okužilo kar 185 stanovalcev, med stanovalci in zaposlenimi že tri tedne ne beležijo novih okužb. “Skoraj vse, ki se niso okužili, smo cepili, razen treh v Novi Gorici in treh v Podsabotinu, verjamem pa, da se bodo tudi ti odločili za cepljenje,” je pojasnil direktor Bojan Stante. Vsi, ki so preboleli covid-19 ali so se cepili, imajo neomejene obiske. “Tistim, ki so še vedno ranljivi, omogočamo obiske v tako imenovani varni sobi v enem in drugem domu.”

SIlvano Gregorič

direktor doma na Gradišču nad Prvačino

“Začeli smo sprejemati nove stanovalce in omogočamo obiske po predhodnem dogovoru.”

Kot v drugih domovih se tudi v novogoriškem zaposleni redkeje odločajo za cepljenje. Med tistimi, ki se niso okužili, se jih je doslej cepilo 42 oziroma 18 odstotkov. Stante pa je prepričan, da bo v dveh mesecih cepljena večina zaposlenih.

Gradišče: sprejemajo nove stanovalce

Stanje se umirja tudi v Domu upokojencev Gradišče, kjer v zadnjih dneh ni bilo novih okužb med stanovalci. Nekaj jih je bilo med zaposlenimi, ki so se okužili v domačem krogu, a okužbe niso prinesli v dom, je pojasnil direktor Silvano Gregorič. “Tako smo začeli sprejemati nove stanovalce in omogočamo obiske po predhodnem dogovoru.” V domu je bilo doslej okuženih 110 od približno 140 stanovalcev, med zaposlenimi pa približno 45 od 80. Stanovalce, ki niso bili okuženi, so cepili, drugi odmerek bodo prejeli v prihodnjih dneh. Za cepljenje se je doslej odločila tudi približno polovica zaposlenih, ki niso bili okuženi.

122

stanovalcev je aktivno okuženih v DSO Ajdovščina

V zadnjih dneh je več optimizma tudi v Domu upokojencev Idrija. V enoti Marof novih okužb med stanovalci nimajo že od 14. decembra, v enoti Idrija pa od 28. decembra. “Veseli smo in upamo, da se nam kaj takega nikoli več ne zgodi. Pet tednov je vse skupaj trajalo v obeh enotah, najhuje je bilo prve tri tedne, potem se je umirjalo,” je povedala direktorica Urška Močnik. V enoti Marof je rdeča cona zaprta že od novega leta, zdaj jo zapirajo tudi v enoti Idrija. Kot je povedala direktorica, je nekaj okužb med zaposlenimi, a so se okužili zunaj doma in so v karanteni. Skupno je bilo sicer v obeh enotah okuženih 194 stanovalcev in 73 zaposlenih. Doslej so cepili 64 zaposlenih in 59 stanovalcev. “Cepilo se je oziroma se še namerava skupno tri četrtine vseh zaposlenih in stanovalcev, ki se doslej še niso okužili,” je še pojasnila Urška Močnik.


Najbolj brano