V štirih domovih starejših na severnem Primorskem kritično stanje, na Gradišču 47 novih okužb

Če so spomladi domovi starejših na severnem Primorskem uspešno “odganjali” covid-19, je zdaj slika drugačna. Najhuje je v Novi Gorici, Podsabotinu, Gradišču nad Prvačino in Črnem vrhu nad Idrijo. Od 12 domov in enot le v tolminski enoti Doma upokojencev Podbrdo še ni bilo okužb.

V Domu upokojencev Gradišče je situacija resna, okuženih  je  73 
stanovalcev in 25 zaposlenih.        Foto: Leo Caharija
V Domu upokojencev Gradišče je situacija resna, okuženih je 73 stanovalcev in 25 zaposlenih.  Foto: Leo Caharija

SEVERNA PRIMORSKA > V Domu upokojencev Gradišče je bilo danes med 137 stanovalci 73 okuženih, kar 47 več kot dan prej. Med približno 95 zaposlenimi pa se jih je na novo okužilo devet, skupno je 25 okuženih. “Danes smo imeli sestanek z regijskim timom za preprečevanje in obvladovanje okužb in pripravil smo načrt na novo urejenih rdečih con. Sodelujemo tudi s civilno zaščito, saj je treba spet seliti prebivalce. Upam, da jih ne bo treba premestiti izven doma, to bi pomenilo še dodaten logistični zalogaj, tudi glede delovne sile, ki nam jo primanjkuje,” pravi direktor doma Silvano Gregorič.

Krepijo se vezi med delavci

Vzdušje v domu seveda ni najboljše, ljudje so prestrašeni. “Povečanje okužb smo pričakovali, saj stanovalcev ne moremo zapreti v sobe. Težko mi je, ker veliko hodim po 'hiši' in se rad družim z njimi, zdaj pa ne morem v rdečo cono. V beli pa stanovalcem nudim vso podporo. Po eni strani je kriza, po drugi strani pa se krepijo tudi socialni odnosi med delavci,” razlaga Gregorič. S pomočjo prostovoljcev jim za zdaj uspeva obvladovati situacijo, veliko dela pa je tudi z razkuževanjem prostorov in zaščitne opreme. Danes smo porabili 20 litrov alkohola.”

Silvano Gregorič

direktor Doma upokojencev Gradišče

“Povečanje okužb smo pričakovali, saj stanovalcev ne moremo zapreti v sobe.”

Gregorič upa, da ne bo še več okužb pri delavcih, sicer bodo v kadrovski stiski. Kot pravi, so se direktorji domov v regiji dogovorili, da če bodo v kakšnem domu potrebovali pomoč v delovni sili, jim bodo drugi pomagali. Ko je okužba v enem domu, to ni problem, ko je v desetih, pa delavcev ni moč posojati, poudarja. “Prejšnji teden sem obljubil novogoriškemu domu, da jim bomo posodili tri ali štiri delavce, nato pa smo še mi dobili okužbo...”

Večina okuženih stanovalcev nima hujših zdravstvenih težav, v bolnici sta dva. Čisto dobro pa se drži stanovalka Frančiška Čotar iz Dornberka, ki danes praznuje 103. rojstni dan. Velikega slavja ji v domu niso mogli pripraviti, je pa v središču pozornosti.

V Idrijo prihaja pomoč

Razmere so kritične tudi v novogoriškem domu upokojencev in Domu starejših Bor Črni vrh nad Idrijo, kjer je okuženih 73 stanovalcev in kar 31 zaposlenih. 16 stanovalcev so namestili v rdečo cono v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti v Medvedjem Brdu. “V zadnjih dneh se število okužb konstantno povečuje. Delavci so popolnoma iztrošeni, stalno so s stanovalci in trudijo se po najboljših močeh. Na pomoč prihaja medicinski tehnik, v ponedeljek pa še štiričlanska ekipa, ki so nam jo zagotovili na zbornici zdravstvene nege,” pravi direktorica Alenka Gantar.

Okuženi se eni bolje, drugi slabše držijo. “Vsak ima že druge zdravstvene težave in potem je še ta virus. Zdravnik je dnevno prisoten in odreja, če je potrebno bolnišnično zdravljenje,” razlaga Gantarjeva. Sedem okuženih stanovalcev je doslej potrebovalo bolnišnično oskrbo, nekateri so se že vrnili iz bolnišnice, trije pa so umrli.

Ob tolminski enoti Doma upokojencev Podbrdo danes niso imeli okuženih še v Domu starejših v Ajdovščini in Centru Pristan v Vipavi. Nekaj primerov okužb med stanovalci je v Domu upokojencev Idrija in njihovi enoti Marof ter osrednjem domu v Podbrdu. V njihovi posebni enoti Petrovo Brdo, kjer je bil večji izbruh, pa se je stanje povsem umirilo. Situacija je stabilna tudi v Medic hotelu v Renčah, kjer je po današnjih podatkih okuženih 17 stanovalcev in le še štirje zaposleni.


Najbolj brano