V spomin: Robert Trampuž (1950-2019)

Veliko prezgodaj nas je zapustil nekdanji župan, častni občan Občine Bovec, prijatelj in neumorni prostovoljec Robert Trampuž.

Robert Trampuž
Robert Trampuž 

Robert Trampuž, rojen 11. 1. 1950 v Bovcu, je tako na Bovškem kot tudi širše že od mladih nog deloval v korist skupnosti in večji del svojega življenja posvetil razvoju predvsem kulturnega in športnega utripa na Bovškem in v regiji. Po šolanju se je zaposlil v tovarni Iskra Bovec in tam na različnih delovnih mestih, nazadnje kot vodja splošne in kadrovske službe, ostal 40 let. Leta 1996 je po odstopu prvega župana Robert Trampuž zmagal na volitvah in bil izvoljen za bovškega župana. Vložil je veliko truda, da je Občina Bovec zaživela kot mlada lokalna samouprava, prav v njegovem mandatu pa je leta 1998 Bovško prizadel katastrofalen potres. Robert Trampuž se je kot župan in človek odlično izkazal tudi v tako težkih razmerah in veliko pripomogel k temu, da je Bovec in Bovško urbanistično ponovno zasijalo v najlepši luči. Kar tri mandate je bil član občinskega sveta, dva mandata podžupan. Skupaj s sodelavci je izvedel več pomembnih projektov, med katerimi izstopajo Kulturni dom Bovec, nova Knjižnica Bovec, sanacija Trdnjave Kluže, izgradnja novega Centra zaščite in reševanja in še bi lahko naštevali. Na področju športa je bil dejaven pri organizaciji različnih dogodkov in tekmovanj na evropski ravni. Na področju kulture je dal samega sebe, tako kot organizator kot tudi kot scenarist, režiser in povezovalec številnih, tudi čezmejnih pomembnih kulturnih prireditev.

Več let je bil predsednik Kulturnega društva Golobar Bovec. Zanj je bilo še posebej pomembno humanitarno delo, saj so bili pri njegovem delu in življenju vedno v osrednji vlogi ljudje, in to je tisto, kar mu je prinašalo veselje, zadovoljstvo in bogatejše življenje. Dolga leta je bil tudi član Lions kluba Soča Kobarid, ki povezuje člane tudi iz občine Bovec.

Njegova je zasluga, da se je Občina Bovec pobratila z Občino Prijedor. Prvič jih je obiskal leta 2004 preko Društva Slovencev “'Lipa”' iz Prijedora. Sodelovanje na kulturnem področju je začel prav on, kasneje ga je razširil še na športno sodelovanje in nazadnje še na sodelovanje obeh občinskih uprav in županov, kar je pripeljalo do pobratenja. Zato mu je skupščina mesta Prijedor podelila naziv častnega meščana Mesta Prijedor.

Na Bovškem je bil Robert Trampuž nepogrešljiv na skorajda vseh področjih, kot ambasador pa je bistveno pripomogel k boljši prepoznavnosti Bovškega v Sloveniji in širše.

Treba je izpostaviti njegov velik prispevek pri organizaciji Bovec maratona, organizacijo vsakoletnih prireditev ob prazniku Občine Bovec in večletno sodelovanje pri številnih drugih dogodkih Tekaškega društva Bovec, Kulturnega društva Golobar Bovec in Občine Bovec.

Robert Trampuž je bil neumoren prostovoljec, zato mu Bovško zares dolguje veliko.

milan štulc


Najbolj brano