V Šempetru izstopa obleka

Če na marsikaterem pustovanju na Primorskem organizatorji obujajo tradicijo in se drugod poigravajo s katero aktualno temo, pa je sprevod v Šempetru, največji na Goriškem, v prvi vrsti prikaz truda pri izdelavi kostumov in pripravi koreografij.

 Foto: Ambrož Sardoč
Foto: Ambrož Sardoč

ŠEMPETER > Tako kot že vrsto let, je šempetrski KŠTM na pustno soboto gostil sprevod maškar.

Kot vedno, so se pred množico na Trgu Ivana Roba prišle pokazat in zaplesat skupine iz istih krajev oziroma društev kot običajno, poleg Šempetrcev in Vrtojbencev se niso iz neverili Opajci, prav tako so prišle znova nastopat denimo maškare iz Števerjana oziroma Gabrji v zamejstvu. In nista manjkala pihalna orkestra iz Nove Gorice oziroma z Vogrskega, kakor ne renške kotalkarice.

Nastopajoči v Šempetru redko postrežejo z norčevanjem iz oblasti, iz kakega aktualnega dogodka in podobno. Skupine s tradicionalnimi maskami tja prav tako pridejo le občasno. Sprevod je zato prvenstveno prikaz kostumov, spremljajočih vozov, plesnih koreografij, ki so se jih naučile skupine, ter njihove domiselnosti pri izdelavi mask. Tokrat so se pred zbranimi sredi Šempetra sprehodili amorji, čebelice, kavboji, ljudje iz praveka, fantazijska bitja, letalci in drugi.


Najbolj brano