V poletno zimski center Kanin bi vložili 52 milijonov evrov

Denar za celostno prenovo poletno zimskega centra Kanin je na računih Evropske unije na voljo, treba ga je zgolj izbrskati. Takšno je bilo sporočilo javne predstavitve idejne zasnove o naložbah na slovenski strani Kanina, ki bi na hribu in v dolini skupno terjale 52 milijonov evrov. Visokogorsko smučišče in čezmejna naveza sta ključna argumenta.

Popolna prenova v poletno zimski center Kanin bi po ocenah stala 
52 milijonov evrov.  Foto: Sončni Kanin
Popolna prenova v poletno zimski center Kanin bi po ocenah stala 52 milijonov evrov.  Foto: Sončni Kanin

BOVEC > Predstavitev idejne zasnove kaninskega poletno zimskega centra je v Kulturni dom pritegnila veliko Bovčanov, ki se z vprašanji in opredeljevanjem za ali proti niso izpostavljali. Želijo si sodoben čezmejni turistični center s kakovostnim upravljanjem. Je pa naložba tako obsežna, da so pomisleki pričakovani.

Gondola bo odpornejša proti vetru

“V zimi 2022/2023 se bomo vozili z novimi žičnicami. Naložba je izvedljiva, zato vztrajamo,” je z ekipo prepričan župan Valter Mlekuž. Idejna zasnova je prvi dokument, ki je ključen za vse nadaljnje postopke. “Bovec s štirimi poletnimi meseci turistično ne more živeti in napredovati, kar je razkrila nesreča leta 2013 in posledično stečaj smučišča. Takrat je država pomagala in računamo, da bo naša prizadevanja razumela tudi tokrat. Prvič smo tesno povezani s Furlanijo - Julijsko krajino (FJK) in upravljalcem smučišča Sella Nevea Promoturjem, kjer imajo tudi načrte, ter z občinami na italijanski strani,“ pravi Mlekuž.

Podpora združenja žičničarjev

Predsednica združenja slovenskih žičničarjev Manuela Božič Badalič: je povedala, da združenje podpira bovške načrte. “Pred desetimi leti smo imeli v Sloveniji sto smučišč, zdaj samo še 63. Vsa so zastarela, so kot delujoči muzeji. Če v naslednjih desetih letih ne bomo intenzivno vlagali, bodo ena za drugo usahnila. Potrebujemo novo zakonodajo, ki bi zagotovila sovlaganje države po zgledu sosednjih držav.”

Na razpisu izbrano francosko podjetje Stem International je spisalo 50 strani dolgo projektno zasnovo, ki je na vpogled v sejni sobi občinske uprave. Na predstavitvi so izluščili načelne usmeritve in nekaj konkretnih podatkov. Spodnja postaja s podzemnimi parkirišči in spremljajočo ponudbo bo na isti lokaciji, zgornja bo zamaknjena proti Velikem Grabnu. Zdajšnjo postajo in restavracijo bi porušili in s tem omogočili široko progo, ki bi povezala Prevalo in Skripe. Vmes bosta postaji, imenovali so ju I in F, ki bosta nekoliko višje od zdajšnjih B in C. Druga postaja iz doline navzgor bo omogočala povezavo za smučarje, ki bi se spuščali skozi dolino Krnice. “Nova dostavna žičnica bo kljubovala vetru najmanj 23 metrov na sekundo, zdajšnjo zaustavijo pri 15 metrih na sekundo. Potovalni čas bi skrajšali za polovico oziroma na 20 minut in povečali zmogljivost na 1400 do 2100 potnikov na uro. V okviru novega centra je načrtovana nova proga do druge postaje iz doline navzgor. Zasneževali bi tudi progi Skripi in povezovalno z Italijo,” je pojasnil Vincent Tassart iz družbe Stem.

Izračunali so, da bi celotna naložba na hribu in v dolini terjala 52 milijonov evrov. Za gondolsko povezavo bi bilo treba odšteti 24,5 milijona. V najboljšem primeru bi bilo možno pridobiti 75 odstotkov nepovratnega denarja, posojilo bi znašalo 13 milijonov evrov. Vzdržno bi bilo tudi, če bi dobili 60 odstotkov nepovratnega denarja.

52

milijonov evrov bi stala celovita naložba na Kaninu in v dolini

24,5

milijona evrov bi šlo za gondolsko povezavo

Leta 2022 preteče uporabno dovoljenje

Načrti so zasnovani s ciljem, da bi naložbe izvedli do konca leta 2022, ko bo kaninskim žičniškim napravam poteklo uporabno dovoljenje. Projekti z gradbenim dovoljenjem in denarno konstrukcijo bi v tem primeru morali biti nared konec prihodnjega leta.

Občinski svetnik in poslanec Danijel Krivec bo vez med lokalno skupnostjo in državo: ”Če želimo zagotoviti vzdržnost in konkurenčnost smučišča za naslednjih 50 let, je naložba nujna. Država se mora odločiti, kaj namerava z našim in vsemi slovenskimi smučišči. V Evropski uniji je veliko neporabljenega denarja in ob zaključku finančne perspektive je pravi čas, da ga poiščemo. Projekt ima vse argumente, saj gre za visokogorsko smučišče in čezmejno navezo. Podporo je realno pričakovati.” Enako meni predsednik sveta dežele FJK Stefano Mazzolini, ki v Selli Nevei napoveduje za okoli 35 milijonov evrov naložb.


Najbolj brano