Obeležili 75. obletnico boja s fašisti za partizansko Trnovo

V do zadnjega kotička napolnjenem kulturnem domu na Trnovem so danes obeležili spomin na bitko za Trnovo. Edini še živeči udeleženec spopada Jožef Silič je prejel posebno priznanje.

V nabito polni dvorani so počastili 75. obletnico bitke za Trnovo. Foto: Ambrož Sardoč
V nabito polni dvorani so počastili 75. obletnico bitke za Trnovo. Foto: Ambrož Sardoč

TRNOVO > V bitki za Trnovo so partizani IX. korpusa napadli utrjene položaje fašistične enote X. Mas na oskrbovalni poti za partizane iz doline. Spopadli so se tudi z nekaj nemškimi enotami, ki so hotele tja prodreti iz doline. A čeprav je število padlih razmeroma majhno, naj bi ta bitka, ki se je odvijala v hudem mrazu pri minus deset stopinjah Celzija, veljala za eno najpomembnejših.

Zato je območna organizacije zveze borcev sklenila letos bolj obeležiti spomin na dogodek, saj je od takrat minilo 75 let, s tem pa tudi odgovoriti pripadnikom današnje organizacije X. Mas, ki se prihajajo na Trnovo poklanjat svojim žrtvam, a to spremljajo tudi mazaške akcije.

Danes je bila na Trnovem proslava, dvorana kulturnega doma je bila premajhna za vse udeležence. Uvodni nagovor je imela direktorica Muzeja novejše zgodovine Slovenije Kaja Širok

Slavnostni govor je imel poslanec v državnem zboru Matjaž Nemec, njegovemu dedku Jožefu Siliču, edinemu še živečemu udeležencu bitke za Trnovo, so podelili zlato Vojkovo priznanje.

Jožef Silič je prejel zlato Vojkovo priznanje iz rok predsednice območnega združenja ZB NOV Nova Gorica Katjuše Žigon.

Silič je opisal, kako je kot bombaš napadel enega od bunkerjev s strojnicama: “Plazeč po snegu sem se približal bunkerju in nekaj metrov stran so fašisti spustili dva rafala, enega pred mojo glavo, enega za nogami. Ostal sem živ, prižgal sem razstrelivo, vrgel in bunker se je deloma razletel. Nato pride ven prvi od le dveh fašistov v bunkerju in reče: 'Viva l'Italia.' Pa stopi ven drugi, premisli in reče: 'Viva il Duce.' Ta je nato s pištolo ubil prvega ter s pištolo pomeril vase. Ampak sem prepričan, da se ni ubil, marveč so naši spustili rafal.”


Najbolj brano