V Mlinotestu razmišljajo, da bi podražili izdelke

Družba Mlinotest se sooča z rastjo cen surovin in energentov, predvsem plina in električne energije. Predsednik uprave Mlinotesta Danilo Kobal je povedal, da razmišljajo o morebitni podražitvi izdelkov oziroma iskanju alternativ za nižje stroške proizvodnje.

 Foto: Mlinotest
Foto: Mlinotest

AJDOVŠČINA > “Vsa mlinarsko-pekarsko-testeninarska branža v letošnjem letu posluje v zelo zaostrenih okoliščinah. Če so bile lani težave zaradi epidemije, so letos te težave drugačne in le delno posledica epidemije. Tukaj so svoje dodale slabše letine nekaterih žitaric, ki so naše ključne surovine, pa do špekulanti, ki so vstopili v posle s surovinami za živilsko industrijo, tukaj so še težave, povezane s transportnimi linijami in drugo. Tako lahko rečem le, da je letošnje leto izredno težavno,” je poudaril Danilo Kobal.

V prvih devetih mesecih letošnjega leta so prihodki le nekoliko nižji od lanskih. Kobal pričakuje, da bodo do konca leta celo nekoliko presegli lanske prihodke, ki so znašali 60 milijonov evrov.

Dolgoletni dobavitelji odpovedujejo pogodbe

“So pa stroški tako surovin kot tudi embalaže, energije, dela, storitev tako enormno zrasli, da bo izredno težko doseči lanskoletno poslovanje in rezultate, ki smo jih načrtovali. V tem trenutku imamo za osem milijonov evrov večje vstopne stroške surovin in embalaže, ta številka pa še ni končna,” je dejal.

Rezerv na stroškovni strani ni, zato se bodo ti dvigi cen na koncu poznali pri dvigih cen izdelkov za kupce.

Težave imajo tudi zato, ker jim dolgoletni dobavitelji odpovedujejo celo pogodbe, ki so jih sklenili v začetku leta. Zaradi vse višjih cen lahko te surovine, s katerimi so se zavezali za prodajo Mlinotestu, prodajo po bistveno višji ceni drugim. Težav tako po njegovih navedbah nimajo le zaradi višjih cen, temveč jih imajo tudi pri zagotavljanju surovin, da bodo lahko izpolnili pogodbene obveznosti do kupcev.

Za posodobitve bodo namenili več kor deset milijonov evrov

K nižanju stroškov bodo pripomogli novi stroji, s katerimi zamenjujejo dosedanje in dotrajane proizvodne zmogljivosti. Mlinotest je trenutno v ciklu velikih investicij, v dobrem letu bodo za posodobitve namenili preko deset milijonov evrov. “V bistvu je to naš odgovor, čeprav zveni to malo čudno, tudi na vsa ta dogajanja na trgu,” je dejal Kobal.

Postavili bodo nov mlin za mletje pšenice, novo sušilnico za sušene testenine, zaključujejo gradnjo novega velikega skladišča za zamrznjene pekovske izdelke. Vse posodobitve so namenjene večji produktivnosti, manjši porabi energije, zmanjšali bodo izpuste v okolje in porabo vode, močno pa bodo zmanjšali tudi fizične in drugačne obremenitve zaposlenih v proizvodnji, so napovedali v družbi.


Najbolj brano