V Kobaridu odprli prenovljene objekte ribogojnice Soča

V Kobaridu so danes odprli prenovljene objekte ribogojnice Soča, s katero upravlja Zavod za ribištvo Slovenije. Vrednost naložbe je 788.000 evrov, odprtja se je udeležil tudi kmetijski minister Jože Podgoršek.

V Kobaridu so danes odprli prenovljene objekte ribogojnice Soča, 
s katero upravlja Zavod za ribištvo Slovenije. Foto: Primoz Bozic/STA
V Kobaridu so danes odprli prenovljene objekte ribogojnice Soča, s katero upravlja Zavod za ribištvo Slovenije. Foto: Primoz Bozic/STA

KOBARID > Ribogojnico so v Kobaridu kot kompenzacijo za škodo, povzročeno z gradnjo hidroelektrarn na Soči, leta 1936 postavile italijanske oblasti. V njej že 30 let gojijo soško postrv, šarenko in potočno zlatovčico, močno si prizadevajo tudi za obnovitev genetsko čistega jadranskega lipana, je povedal Blaž Zidarič iz Zavoda za ribištvo Slovenije.

Foto: STA

Letno vzgojijo 30 ton rib, od tega je večina namenjena poribljavanju, nekaj pa tudi za prodajo na trgu, je povedal ribogojec Erik Sivec, ki meni, da bi lahko z novo ribogojnico zmogljivosti podvojili.

Minister Podgoršek je investicijo v vališče pozdravil. Dodal je, da je vzdrževanje populacij rib le en del ribištva, ki je sicer kot panoga, tudi v Soški dolini, zelo pomembno za področji turizma in kulinarike.

Foto: STA

Direktor Zavoda za ribištvo Slovenije Rado Javornik pa je dejal, da so novi objekt financirali iz štirih virov, delno z lastnimi sredstvi z najemom kredita, delno iz sredstev projekta Life for Lasca, del sta primaknili ministrstvi za kmetijstvo ter okolje in prostor.

Trenutno je zaključena prva faza gradnje, ki je zajemala prenovo oz. izgradnjo vališča ter poslovne stavbe, obnove pa bi bil potreben tudi kompleks zunanjih bazenov, ki dopolnjujejo notranje bazene.

Predsednik Ribiške zveze Slovenije Miroslav Žaberl je poudaril, da je zavod s svojo skrbjo za dobrobit rib pogosto njihov zadnji branik pred človeško nečimrnostjo. Obnova ribogojnice je po njegovih besedah eden od kamenčkov v mozaiku k obnovitvi populacije jadranskega lipana, soške postrvi in jadranske podusti.

Pridobitve je vesel tudi kobariški župan Marko Matajurc, ki je ponosen, da se bo dolga tradicija ribogojstva v Kobaridu s tem objektom nadaljevala. Poleg novih zgradb, ki se jih uporablja v ribogojstvu, na isti lokaciji v sodelovanju z LAS Dolina Soče v ločenem projektu objekte obnavlja tudi občina Kobarid.


Najbolj brano