V Kanalu poskočilo število okužb

V bolnišnici dr. Franca Derganca v Šempetru je včerajšnje vnovično testiranje zaposlenih in bolnikov na internističnih oddelkih potrdilo nove okužbe med njimi. Položaj je zaskrbljujoč v celotni goriški statistični regiji, precej se je povečalo število okužb v Kanalu ob Soči, so sporočili iz regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko.

Kanal ob Soči Foto: Igor Mušič
Kanal ob Soči Foto: Igor Mušič

SEVERNA PRIMORSKA > V šempetrski bolnišnici je bilo opravljenih 146 PCR testov, pozitivnih je bilo šest pacientov. Skupno, od vdora virusa v belo cono, je na teh oddelkih že 26 pozitivnih. Vse so nemudoma premestili na covid oddelek, kjer je trenutno že 61 bolnikov, kar je daleč največ v tej bolnišnici od izbruha epidemije. Pet od teh je v intenzivni enoti. Pozitivnih pa je tudi šest zaposlenih, je v jutranjem zapisu regijskemu štabu CZ za severno Primorsko navedla strokovna direktorica bolnišnice Dunja Savnik Winkler.

Razmere v bolnišnici so zaostrene, zaradi številnih okužb med zaposlenimi, skupaj že več kot 30, so potrebne stalne reorganizacije dela. Vse nenujne posege in preglede odpovedujejo, a kot je zagotovila strokovna direktorica bolnišnice, bodo vsi, ki bodo pomoč zares potrebovali, to tudi dobili.

V goriški statistični regiji je bilo včeraj potrjenih 91 novih primerov okužb, največ - 33 - v mestni občini Nova Gorica, v občini Idrija pa 13. Ostali primeri po občinah: Ajdovščina 10, Tolmin 8, Kanal in Renče - Vogrsko po 5, Brda, Cerkno in Šempeter - Vrtojba po 4, Bovec 2, Kobarid, Miren - Kostanjevica in Vipava po 1 primer. Največ aktivno okuženih je trenutno v občini Ajdovščina in sicer 396, tudi 14 dnevna pojavnost je tu najvišja (2039).

Velik porast okužb v Kanalu

Položaj je zaskrbljujoč v celotni goriški statistični regiji. V zadnjem tednu se je epidemiološka slika drastično spremenila. Čeprav je veliko okuženih v dveh domovih starejših v Ajdovščini in Tolminu, številke okuženih naraščajo tudi v mestih in vaseh in so razpršene.

To velja tudi za občino Kanal ob Soči, kjer je bilo do druge polovice decembra manj kot 20 aktivnih okužb, v zadnjem času pa so številke poskočile. Trenutno je aktivno okuženih kar 71 ljudi. Kot je povedal poveljnik občinskega štaba CZ Igor Komac, se trudijo trend okužb zaustaviti tudi z odkrivanjem morebitnih žarišč in z dodatnim informiranjem prebivalcev. Vse občane je prek dveh radijskih postaj nagovorila tudi kanalska županja Tina Gerbec.

Množično testiranje tudi v Cerknem

Včeraj se je na severnem Primorskem nadaljevalo tudi množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi. Skupno je bilo opravljenih 318 testov, pozitivnih je bilo 20 (6,29 odstotka ).

V Novi Gorici so že zgodaj dopoldne začeli s cepljenjem najstarejših, ki niso v domovih. Zdravstveni dom Nova Gorica ima za danes na voljo 315 odmerkov, jutri bo cepljenje še v Ajdovščini. Že včeraj pa so prve starostnike, ki niso v domovih, cepili v Idriji in Tolminu. Danes bo prvič množično testiranje s hitrimi testi v Cerknem, in sicer med 12. in 16. uro v prostorih Centra šolskih in obšolskih dejavnosti.

Na severnem Primorskem so včeraj sicer skupno potrdili 91 novih okužb, kar je manj kot v ponedeljek (132) in torek (173). A še vedno so skupne številke zelo visoke, sploh v primerjalnih 7-dnevnih tabelah.

Od 1502 aktivnih okužb jih je pa kar 208 povezanih z dvema domovoma starejših. V enoti Tolmin Doma upokojencev Podbrdo je pozitivnih 53 stanovalcev (od teh sta 2 v bolnišnici) in 2 zaposlena, v Domu starejših občanov Ajdovščina pa je kar 116 aktivnih okužb med stanovalci in 37 med redno zaposlenimi.

Od konca decembra, ko se je v ajdovskem domu pojavila sploh prva okužba, je zbolelo kar 129 oskrbovancev. Od teh je bilo 81 cepljenih s prvim odmerkom zadnje dni leta, 48 pa se jih ni cepilo. Trenutno je 6 hospitaliziranih, 12 jih je že ozdravelo, 1 pa je umrl.

Večina zaposlenih v DSO Ajdovščina se ni cepila

V tem obdobju je v Domu starejših občanov Ajdovščina zbolelo tudi 44 redno zaposlenih. Od teh so se 3 cepili s prvim odmerkom, kar 41 pa se jih ni, čeprav so imeli možnost za to.

Sedem so jih že lahko vrnili na delo, a je pomanjkanje kadra v domu že kritično. Vodstvo je zato že zaprosilo za pomoč druge domove v regiji in širše, je sporočila direktorica Tanja Stibilj Slemič.


Najbolj brano