V domu upokojencev Gradišče okuženi dve tretjini stanovalcev

Na severnem Primorskem je bilo včeraj potrjenih 65 novih okužb.

Dom upokojencev Gradišče, Foto: arhiv Doma upokojencev Gradišče
Dom upokojencev Gradišče, Foto: arhiv Doma upokojencev Gradišče

SEVERNA PRIMORSKA > Veliko je bilo oziroma je še vedno okužb v 12 domovih in enotah starejših (v 7 občinah), čeprav se stanje v nekaterih že umirja in izboljšuje, sporočajo iz regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko.

V bolnišnici dr. Franca Derganca v Šempetru je 50 bolnikov s covidom-19, od tega 7 na intenzivni enoti, 4 pa potrebujejo pomoč respiratorja. V negovalnem oddelku v PB Idrija je v oskrbi 13 ljudi.

Trenutno je najbolj na udaru Dom upokojencev Gradišče, kjer so deset stanovalcev že lahko iz rdeče cono premestili v sivo, zato pa so zadnja testiranja potrdila še 21 novih okužb. Tako se z virusom od 137 stanovalcev doma spopadata praktično že dve tretjini. Na srečo pa ni novih okužb med zaposlenimi, je povedal direktor doma Silvano Gregorič. Kar nekaj se jih je oziroma se jih bo v naslednjih dneh tudi že vrnilo na delo, še naprej pa v domu pomagajo tudi nekateri zaposleni iz Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava, dva člana ekipe prve pomoči Območnega združenja Rdečega križa Nova Gorica ter dve višji medicinski sestri iz novogoriškega zdravstvenega doma.

V domu v Renčah je bilo potrjenih osem novih primerov okužb, vsi med stanovalci.

V obeh enotah Doma upokojencev Idrija pa je po zadnjih podatkih tudi nekaj novih okužb. Kot je zapisano na spletni strani doma, je v enoti Idrija 15 okužb med stanovalci in devet med zaposlenimi, v enoti Marof pa je pozitivnih 26 stanovalcev in 16 zaposlenih. Ob kar številnih okuženih zaposlenih pričakujejo tudi težave pri organizaciji dela. Pomanjkanje, predvsem zdravstvenih delavcev, bodo vsaj začasno, poizkušali reševati s pomočjo študentov medicine in zdravstvene nege, ki že jutri prihajajo v Idrijo, urejajo pa tudi nastanitev zanje, so še sporočili iz občinskega štaba CZ Idrija.


Najbolj brano