V Brdih pilotni projekt daljinskega nadzora škodljivcev v vinogradništvu

V Kleti Brda, ki v Goriških brdih združuje 350 vinogradniških družin, so v sodelovanju z vinogradniki in partnerjema, družbama Telekom Slovenije in EFOS, vzpostavili pilotni projekt spremljanja škodljivcev v vinogradih na daljavo. Tako lahko pravočasno ukrepajo in vinograde zaščitijo, preden pride do škode, so zapisali v skupnem sporočilu.

Past za škodljivce Trapview v Goriških brdih
Past za škodljivce Trapview v Goriških brdih 

DOBROVO > V projektu sodelujejo Klet Brda, ki povezuje vinogradnike, ki so vključeni v projekt, podjetje EFOS, ki je razvilo storitev in opremo Trapview za spremljanje škodljivcev, ter Telekom Slovenije, ki s tem vstopa na trg pametnih rešitev, razvitih za potrebe trajnostnega kmetijstva. Projekt sofinancira še Občina Brda, ki tudi na ta način podpira svojo strategijo zelene destinacije, saj gre za rešitev, ki zmanjšuje ogljični odtis in uporabo fitofarmacevtskih sredstev v kmetijstvu.

Rešitev Trapview vinogradnikom v projektu omogoča podrobno spremljanje škodljivcev, vključno z napovedjo njihove najbolj aktivne razvojne faze za 14 dni vnaprej. Vinogradniki na izbranih lokacijah namestijo pasti za spremljanje grozdnega sukača, ki je najbolj izrazit škodljivec vinske trte na tem območju.

Past za škodljivce Trapview

Napoved razvoja škodljivcev omogoča vinogradnikom, da se nanje bolje pripravijo

Rešitev zajema podatke postavljenih pasti in jih prenaša v oblačno platformo. Ti podatki so osnova za izračun napovedi nadaljnjega razvoja škodljivcev, tako da imajo vinogradniki dovolj časa, da se nanje pripravijo in čim bolj omejijo škodo, ki bi zaradi njih nastala. Hkrati lahko vinogradniki optimizirajo tudi samo škropljenje, s čimer pomembno zmanjšajo vplive na okolje ter zagotovijo čim bolj zdravo rast trt.

Kot pravijo, je Klet Brda že dolgo zavezana trajnostni pridelavi, njihovi agronomi redno obiskujejo vinogradnike, jim svetujejo in jih izobražujejo glede najnovejših trajnostnih praks, ki omogočajo pridelavo bolj zdravega grozdja ob zmanjšani uporabi fitofarmacevtskih sredstev. Ob pojavu škodljivcev v pasteh se vinogradnik posvetuje z agronomi Kleti Brda, ki svetujejo, kako v dani situaciji najbolj ustrezno ukrepati.

Rešitev primerna tudi za sadovnjake in oljčnike

Rešitev Trapview je trenutno v testni uporabi pri 12 vinogradnikih v Goriških brdih, ki delujejo pod okriljem Kleti Brda, in pri petih vinogradnikih, ki na trgu nastopajo samostojno. Rešitev je primerna tudi za uporabo na drugih kulturah, kot so sadovnjaki in oljčni nasadi, ki jih je v Brdih veliko, pravijo in dodajajo, da je cilj pilotnega projekta, da se število pasti postopno razširi po celotnem področju Goriških brd in širše po vinorodnih področjih Slovenije.


Najbolj brano