V Ajdovščini načrtujejo sto novih delovnih mest

Ajdovsko podjetje Bia Separations prihodnji mesec začenja šestmilijonsko naložbo v petkratno širitev proizvodnje, ki naj bi prinesla sto novih delovnih mest. Načrtuje pa tudi širitev proizvodnje v ZDA ali Kanado.

 Foto: Bia Separations/fotoarhiv
Foto: Bia Separations/fotoarhiv

AJDOVŠČINA > Naložbo v Ajdovščini bo podjetje Bia Separations financiralo iz presežkov lastnega denarnega toka. Z deli naj bi začeli v marcu, končali pa naj bi jih v začetku prihodnjega leta. “V okviru širitve proizvodnje v Ajdovščini postavljamo tudi proizvodne linije druge generacije in možnost proizvodnje volumsko še večjih produktov. S tem odpiramo tudi približno sto novih delovnih mest,” napoveduje direktor podjetja Aleš Štrancar.

Pričakujejo podvojitev prihodkov

Kot so sporočili iz podjetja, so lansko poslovno leto zaključili z dvanajstimi milijoni evrov prihodkov in jih v primerjavi z letom prej podvojili. Stoodstotno rast pričakujejo tudi v letošnjem letu, prihodkov naj bi bilo približno 25 milijonov evrov.

6 milijonov evrov bo podjetje vložilo v širitev proizvodnje v Ajdovščini

Vendar načrti podjetja Bia Separations segajo tudi izven slovenskih meja oziroma na drugo stran sveta. Zaradi velikega povpraševanja po njihovih izdelkih in potreb ameriških kupcev, ki za Bio Separations predstavljajo najpomembnejši trg, načrtujejo širitev proizvodnje v ZDA ali Kanado.

“Trg Severne Amerike predstavlja več kot 80 odstotkov našega trga,” navaja Štrancar. Kupci po njegovih besedah pričakujejo, da bo proizvodnja ključnih produktov, ki jih uporabljajo v svoji proizvodnji zdravil in cepiv, čim bliže, torej neodvisna od zelo nepredvidljivega poslovnega okolja ter vse bolj negotovih transportnih poti, s tem pa dosegljiva v njihovih državah in širše.

Ameriški načrti

Ob tem Štrancar poudarja, da v ZDA in Kanadi praviloma štejejo rezultati dela in spodobnost doseganja ciljev v najkrajšem možnem času in z minimalno birokracijo. “Cene, ki jih dosegamo, pa so primerljive s cenami podjetij v ZDA,” dodaja Štrancar. Gradnjo proizvodnih prostorov v Severni Ameriki načrtujejo v letu 2022, dokončani naj bi bili do konca leta 2023. Po zmogljivosti pa naj bi za tri do štirikrat presegla novo razširjeno proizvodnjo v Ajdovščini. Načrte je podprla tudi ameriška veleposlanica Lynda C. Blancard, ki je podjetje obiskala sredi tedna. Predstavila je primer ameriške medicinske univerze, ki znanja in tehnologije genske terapije uporablja pri zdravljenju, podjetju pa je ponudila sodelovanje ameriškega veleposlaništva pri širjenju na ameriški trg.


Najbolj brano