V Ajdovščini načrtujejo stanovanja za več kot tisoč ljudi

V prihodnjem letu naj bi v Ajdovščini začeli graditi tri nova večstanovanjska naselja. Stanovanja bodo v pretežni meri namenili prodaji, del pa najemnim oskrbovanim stanovanjem. Da bi se v čim večji meri približali pričakovanjem potencialnih kupcev in najemnikov, občina do 5. julija z javnim pozivom preverja interes in želje interesentov.

  Če se bodo uresničile napovedi, bo v Ajdovščini kmalu nov dom 
našlo več kot tisoč ljudi.  Foto: Leo Caharija
Če se bodo uresničile napovedi, bo v Ajdovščini kmalu nov dom našlo več kot tisoč ljudi.  Foto: Leo Caharija

AJDOVŠČINA > Občinska politika se v tem mandatu z več ukrepi resneje loteva stanovanjske problematike v občini. Kot je nedavno pojasnil župan Tadej Beočanin, bodo prihodnje leto v občini tri gradbišča z gradnjo večstanovanjskih kompleksov, eno v Batujah, eno na območju Ribnika SBII in eno na območju stare Lipe. “Za vse tri lokacije peljemo konkretne pogovore s potencialnimi investitorji. Zgodba v Batujah je že dogovorjena in investitor že pridobiva gradbeno dovoljenje, drugi dve se bosta dogovorili v letošnjem letu in šli v realizacijo v prihodnjem,” je napovedal župan.

V največji mestni soseski Ribnik SBII bodo po zasnovi zgradili devet stolpičev s skupaj 270 stanovanji. Večina jih bo namenjena prodaji, v soseski bo tudi nekaj najemnih oskrbovanih stanovanj za starejšo generacijo, približno 20 stanovanj namerava občina odkupiti za potrebe mladih in mladih družin.

Nina Bavčar Čargo

direktorica Inštituta za mladinsko politiko

“Aktualni podatki kažejo, da se želijo mladi in drugi priseljevati v občino, ker smo dostopni in z avtocesto povezani s Koprom in z Ljubljano.”

Poziv je namenjen široki javnosti

Podrobnosti o gradnji na območju stare Lipe in še o eni lokaciji v mestnem središču še niso znane. Se je pa občina odločila, da pred začetkom gradnje preveri interes na tržišču in med zainteresiranimi kupci preveri njihove želje. Zato je v sodelovanju z Inštitutom za mladinsko politiko Ajdovščina objavila javni poziv. “Gre za neobvezujoči poziv, da dobimo vpogled v to, kakšna stanovanja kupci pričakujejo, da bodo lahko investitorji že projektiranje prilagodili realnim potrebam. Ugotavljali bomo tudi, kakšno ceno se lahko doseže na trgu, saj je tudi ta podatek povezan z velikostjo stanovanj in načinom gradnje,” je pojasnil župan.

Poziv je namenjen široki javnosti iz celotne regije in tudi širše. Na občini in tudi v inštitutu za mladinsko politiko pa si še posebej želijo dobiti odziv mladih in mladih družin. “Na inštitutu že dalj časa opozarjamo na dejstvo, da se mladi soočajo z resnimi težavami pri iskanju svojega prvega stanovanja. Zato smo se z Občino Ajdovščina dogovorili, da skupaj pregledamo teren in poiščemo potencialne kupce, tudi med mladimi,” je pojasnila direktorica Inštituta za mladinsko politiko Nina Bavčar Čargo.

270

stanovanj bo v novi soseski Ribnik SBII

Mladi želijo v mesto

Na pomoč jim je pristopila Fakulteta za arhitekturo, ki bo pripravila urbanistične smernice, kako bi bila gradnja mladim prijazna, predvsem pa cenovno ugodna, da bodo stanovanja dostopna tej ciljni skupini. “Želja po stanovanjih je predvsem v Ajdovščini, ker je trend selitev v urbana okolja. Mladi iščejo stanovanja v bližini šol, vrtcev, skratka okolje, ki je primerno za vzgojo otrok in za gradnjo svoje lastne družine. Tudi v pogovorih s fakulteto za arhitekturo smo videli rešitev v urbanizaciji, saj se zavedamo okoljskih problemov pozidavanja zelenih površin. Upamo, da bo projekt uspešen in bodo v Ajdovščini dobili stanovanja tisti, ki jih iščejo,” je dejala Nina Bavčar Čargo.

Po njenih besedah se z odpiranjem delovnih mest v ajdovski občini interes po bivanju v tem okolju veča. “Aktualni podatki kažejo, da se želijo mladi in drugi priseljevati v občino, ker smo dostopni in z avtocesto povezani s Koprom in z Ljubljano. To je odlična priložnost za razvoj občine in tudi za razvoj posameznika. Računamo kar na velik odziv in na to, da bomo imeli konec poletja že neko širšo sliko, po kakšnih stanovanjih sprašujejo ljudje,” je še pojasnila.


Komentar novinarja

Alenka Tratnik

Dobrodošli v Ajdovščini

Že bežen pregled spletne ponudbe najemnih stanovanj v Ajdovščini in vsej ajdovski občini pokaže, da je ponudba pičla, ustavi se že pri številu prstov na eni roki. Nekoliko večja je ponudba za prodajo stanovanj in stanovanjskih hiš, a ponujene cene so za marsikoga nedosegljive. Ob gospodarskem valu, ki je v zadnjem obdobju v ajdovski občini prinesel več kot tisoč novih delovnih mest, in ob želji mladih, da bi po šolanju ostali v domačem kraju oziroma se vrnili iz večjih središč, saj ugotavljajo,...

Preberi več

Najbolj brano