Ustvarjalni mladi postajajo pravi mojstri

Že dolgo velja, da v Goriško knjižnico ljudje ne prihajajo le po knjige. Dejavnosti je veliko, mnogi, predvsem mlajši, pa so navdušeni nad Mojstrovalnico, kjer lahko tridimenzionalno tiskajo, rišejo in ustvarjajo glasbo ... “Zelo smo zadovoljni, postala je že hit,” po letu dni delovanja pravi vodja Saša Vidmar. Urnik bi radi podaljšali, a ga (še) ne morejo, ker nimajo dovolj kadra.

Skupine mladih ure in ure ustvarjajo, še več bi, če bi bila 
Mojstrovalnica odprta dlje časa.
Skupine mladih ure in ure ustvarjajo, še več bi, če bi bila Mojstrovalnica odprta dlje časa.  

NOVA GORICA Ustvarjalni prostori, imenovani makerspace, v knjižnicah v tujini niso nekaj novega, pri nas pa. Kot prva in doslej edina splošna knjižnica jih je lani septembra uvedla Goriška knjižnica Franceta Bevka, ki na tem področju orje ledino. Prostor so opremili s 3D tiskalnikom, 3D skenerjem, 3D pisali in tihim glasbenim studiom domačega podjetja Ollo, ki deluje v Primorskem tehnološkem parku (PTP). Uporaba vseh naprav je brezplačna, plača se samo material, ki se potrebuje za tridimenzionalno tiskanje. Gre za PLA plastiko, ki je iz naravnega materiala - koruznega škroba.

Odziv je nad pričakovanji

“Naš cilj je bil omogočiti obiskovalcem brezplačen dostop do sodobne tehnologije in jih obenem informacijsko in digitalno opismenjevati, da bodo razumeli delovanje naprav in jih znali uporabljati, ne le tu, ampak tudi doma, v šoli. Mislim, da nam je uspelo,” pojasnjuje vodja Saša Vidmar.

Mojstrovalnica je odprta ob ponedeljkih, sredah in petkih med 12. in 16. uro.

Mojstrovalnica je sicer namenjena vsem generacijam, najbolj pa ciljajo na učence višjih razredov, dijake in študente. “Prihaja ogromno šolskih skupin, od učencev do dijakov, za katere pripravimo delavnice. Ne le iz mestne občine, pač pa tudi iz širše okolice. Izvajamo razne projekte, tehnične dneve, uporabniki lahko ustvarjajo tudi, kar sami želijo. Nisem pričakovala takega odziva,” je zadovoljna.

Uporabnike sta najbolj pritegnila 3D tiskalnika. “Delata vseskozi, saj je povpraševanje ogromno. En predmet se je, denimo, tiskal kar 26 ur, med drugim so natisnili dele za dron, ki so ga kasneje sestavili, pa za jadralno letalo. Doslej smo natisnili več kot 330 predmetov,” našteva Vidmarjeva. “Za 3D tiskalnik so bile vrste, čakalo se je tudi tri tedne, mesec dni. Zato je knjižnica kupila še enega in se je tiskanje pospešilo,” dodaja “mojstrovalec” Matej Blažko.

Saša Vidmar

vodja Mojstrovalnice

“Naš cilj je bil omogočiti obiskovalcem brezplačen dostop do sodobne tehnologije, da jo bodo razumeli in jo znali uporabljati, ne le tu, ampak tudi doma, v šoli. Mislim, da nam je uspelo.”

Prihajajo predvsem mladi, pa tudi starejši

Po pričakovanju prevladujejo mlajši uporabniki, pridejo pa tudi študentje, starejši občani ... Ne le 3D tiskalnik, tudi 3D pisala so vseskozi v uporabi, tako da so morali nabaviti dodatna. “Zanimivo, nekateri starši, ki sem pripeljejo otroke, še sami začnejo ustvarjati,” pove Blažko.

Doslej so zabeležili več kot 1500 obiskov, dvorana ob predavanju dr. Matjaža Mihlja o robotiki je bila nabito polna, kot primer dobre prakse jih obiskujejo tudi iz drugih splošnih knjižnic. “Imamo tudi že precej stalnih uporabnikov, ki se med seboj spoznavajo, navezujejo stike,” pove Saša Vidmar.

In česa si trenutno uporabniki najbolj želijo? “Zmogljiv skener, da bi delali dvojnike predmetov,” pojasni Blažko in dodaja: “In seveda, da bi bila knjižnica odprta dlje časa in pogosteje.”

Urnik bi podaljšali, a za zdaj ne gre

Tega si želijo tudi v knjižnici. Zaenkrat je Mojstrovalnica odprta ob ponedeljkih, sredah in petkih med 12. in 16. uro. “Idealno bi bilo, če bi bila odprta ves čas, ko je odprta knjižnica,” pravi Saša Vidmar. “Poleti smo bili odprti vsak dan od 10. do 17. ure, pomagali smo si s študenti. Čez leto pa to ne gre, ker ni dovolj zaposlenih,” doda. Tisti, ki delajo v Mojstrovalnici, se namreč izmenjujejo tudi na drugih oddelkih. Tudi direktorica knjižnice Irena Škvarč poudarja: “Večje odprtosti ob obstoječi kadrovski sestavi, žal, ne moremo zagotoviti.”


Najbolj brano