Ustrahovali, toda nikakor ne zlomili

V Ozrenju ali na kotalkališču v Renčah, če bo deževalo, bo v nedeljo spominska slovesnost ob 75. obletnici napada Nemcev na postojanko partizanov v tem zaselku.

Slavnostni govornik na  spominski slovesnosti ob 75. obletnici  
napada Nemcev na postojanko partizanov v Ozrenju bo predsednik vlade Marjan Šarec. Foto: STA
Slavnostni govornik na spominski slovesnosti ob 75. obletnici napada Nemcev na postojanko partizanov v Ozrenju bo predsednik vlade Marjan Šarec. Foto: STA

RENČE > V z goščo zakritem zaselku Ozrenj pri Renčah je bila med drugo svetovno vojno stalno nameščena manjša partizanska enota. Toda 20. maja 1944 so Nemci napadli postojanko. Najprej so pobili tričlansko družino Mozetič ter zažgali njihovo hišo s trupli vred, nato so zažgali še druge hiše. Od šestih partizanov v postojanki so med boji ubili štiri, dva pa so ujeli, odvedli v jedro Renč in tam mučili ter enega obesili, vse pred očmi domačinov. Nato so okupatorji pri Martinučih umorili dva domačina ter v Renčah in okolici aretirali 30 deklet in pet mož. Odvedli so jih najprej v zapore v Gorico in od tam v taborišča. Že 30. maja je gorelo tudi Vinišče in konec avgusta jedro Renč. Nasilje se je nadaljevalo do konca vojne, toda ustrahovanje ni zlomilo duha odpora proti okupatorju.

Tako temu duhu kot žrtvam se bo v nedeljo ob 11. uri v Ozrenju poklonilo predvidoma približno 1000 ljudi. Zbrali se bodo na slovesnosti ob 75. obletnici dogodka in prednje bo kot slavnosti govornik stopil predsednik vlade Marjan Šarec. Kulturni program prireditve, ki jo borčevska organizacija pripravlja skupaj s KS Renče in tamkajšnjo občino, pa bodo sooblikovali MoPZ Provox in učenci renške osnovne šole. V kolikor bi deževalo, bo dogodek v kotalkarski dvorani ob renški šoli.

Slovesno v Brdih

Prav tako v nedeljo se bodo podobnih medvojnih dogodkov spomnili tudi v Brdih, namreč v Gornjem Cerovem, kjer je bilo ubitih deset talcev, in pri Peternelu, kjer je bilo 22 žrtev. Prva komemoracija bo ob 15. uri, druga ob 17., slavnostna govornika bosta ravnatelj Kulturnega doma v Gorici Igor Komel in obrambni minister Karl Erjavec.


Najbolj brano