Uničena instalacija na gradu Kromberk ostaja kot opomin

Instalacije Ivane Petan na gradu Kromberk, ki so jo pred dnevi poškodovali vandali, ne bodo odstranili. “Delo bomo še nekaj časa pustili na ogled v parku kot odraz družbe, v kateri živimo,” pravi kustosinja Katarina Brešan.

Objestneži so glinene cvetlice zbrcali, pohodili in razmetali.
Objestneži so glinene cvetlice zbrcali, pohodili in razmetali. 

KROMBERK > V Goriškem muzeju so prihajajoče poletje v grajskem parku pozdravili z umetniško instalacijo ljubljanske keramičarke Ivane Petan Hodim po travi. Z “zasaditvijo” več kot 1100 drobnih glinenih cvetlic je avtorica povabila obiskovalce, da se sprehodijo po travi, med drevesi parka, kjer nežne cvetlice v izrazitem kontrastu zarisujejo različne bele oblike v temno zemljo.

Instalacija Ivane Petan je trajala le nekaj dni ...

Instalacija pa je trajala le nekaj dni, saj so jo popolnoma uničili objestneži, ki so glinene cvetlice zbrcali, pohodili, razmetali. “Skupaj z umetnico smo se zavedali, da puščamo umetniško delo nezaščiteno, pravzaprav je v tem smislu tudi nastalo. Kot je zapisano v predstavitvenem besedilu, je 'instalacija prepuščena naravi in človeku. Čas bo pokazal, kaj se bo z njo zgodilo'. Bili smo pripravljeni na to, da bo delo prej ali slej, na takšen ali drugačen način izginilo. Pričakovali smo postopno propadanje in poškodbe - tudi namerne. V nedeljo popoldan pa smo našli delo popolnoma uničeno. Od njegove postavitve je minil le en teden,” je povedala kustosinja Katarina Brešan. Objestnež ali skupina objestnežev niso pokazali le nekulture, pač pa so izničili tudi več mesecev dela avtorice v ateljeju in ogromno ur, ki jih je porabila za postavitev instalacije. Pri projektu pa je sodelovalo še več muzejski delavcev in zunanjih sodelavcev.

V muzeju so ogorčeni nad vandalizmom, avtorica kakopak tudi. A so se odločili, da instalacije ne bodo umaknili. Kot opomin na nekulturnost posameznikov. “V naših predstavah je bila življenjska doba instalacije le nekoliko daljša. Neznani storilec ali storilci so se nad njo načrtno izživljali in tako v trenutku pometli z delom vseh nas. Tisti, ki smo verjeli, da bo instalacija ostala v parku, smo res naivni. Po drugi strani pa smo večni optimisti, ker verjamemo, da bomo s svojim delom dvignili kulturni nivo. Zato smo se odločili, da bomo kljub razdejanju, ki se je zgodilo, 'delo' še nekaj časa pustili na ogled v parku. Kot odraz družbe v kateri živimo,” še pravi Katarina Brešan.


Najbolj brano