Učni center Brje se razvija v pomemben skupni predelovalni obrat

Občina Ajdovščina je pred petimi leti v stari šoli na Brjah odprla Učni center Brje, ki je postal center znanja s področja predelave sadja, povezovanja pridelovalcev in izmenjave izkušenj različnih generacij. S sodobno tehnološko opremo se center vse bolj razvija v skupni predelovalni obrat, zato občina načrtuje nova vlaganja. Med drugim namerava kupiti zmogljivejšo stiskalnico.

V Učnem centru Brje širijo  znanje in izkušnje in pridelovalcem 
omogočijo predelavo sadja v sokove, marmelade, sirupe ...   Foto: Alenka Magajne
V Učnem centru Brje širijo znanje in izkušnje in pridelovalcem omogočijo predelavo sadja v sokove, marmelade, sirupe ...  Foto: Alenka Magajne

BRJE > Učni center Brje je odprl vrata v letu 2015, na pobudo Krajevne skupnosti Brje, Društva vinogradnikov in vinarjev Brje in Občine Ajdovščina, ki so več let iskali primerno rešitev za oživitev stare šole. Priložnost so prepoznali v vzpostavitvi učnega centra za promocijo in predelavo kmetijskih pridelkov, zlasti sadja, v sadni sok, sadno vino, kis, žganje, marmelade, kompote in suho sadje.

S sadjem do zelenih delovnih mest

“Naša vizija je bila ljudi usposobiti za predelavo sadja, da ne bodo več zgolj pridelovalci jabolk, marelic, breskev, hrušk, ampak bodo tudi proizvajalci vsega, kar lahko dobimo iz sadja. Marsikdo to že počne za lastne potrebe, nekateri pa so v tej dejavnosti videli tudi priložnost za dodatni zaslužek. Z učnim centrom smo želeli dati pridelavi sadja dodano vrednost in podpreti ideje zelenih delovnih mest,” je idejo opisal vodja oddelka za gospodarstvo in razvojne zadeve Janez Furlan.

Občina je projekt izpeljala prek LAS Vipavske doline in Komenskega Krasa in zanj pridobila denar iz programa Leader. V prenovljene prostore so namestili sodobno tehnološko opremo za predelavo sadja, zraven pa so uredili večnamenski prostor za predavanja, delavnice in druge oblike izobraževanj. Občina se je v ta namen povezala z Ljudsko univerzo Ajdovščina, ideja se je izkazala za upravičeno, saj so izobraževanja, kot ugotavljajo na ljudski univerzi, dobro obiskana, učni center pa je postal tudi središče inovativnosti, izmenjave izkušenj, dobrih praks in druženja.

Vse pomembnejši kot skupni predelovalni obrat

Center na Brjah je zaživel tudi kot skupni predelovalni obrat za viške sadja, ki je dobrodošla podpora pridelovalcem iz Vipavske doline. Obratuje od maja, ko dozorijo prve češnje, do konca novembra, ko sezono zaključijo kakiji.

“V njem je mogoče predelati sadje, uporabniki lahko v njem preizkusijo tudi različne metode in tehnologije predelave. Za razliko od podobnih obratov, ki nudijo predelavo kot storitev, tu pridelovalec dejansko dobi nazaj izdelek iz lastnega sadja. To pridelovalci in potrošniki prepoznavajo kot pomembno, zato velja to zgodbo nadgraditi v smislu dodatne opreme in povečanja zmogljivosti,” je še pojasnil Furlan.

Občina opremo stalno posodablja in dopolnjuje, za naprej pa načrtuje nakup nove stiskalnice. “Obstoječa zadošča za učne namene, za namene skupnega predelovalnega obrata pa je že premajhna. Zato jo nameravamo zamenjati z zmogljivejšo,” je še napovedal Furlan.


Najbolj brano