Tudi v novogoriški občini zbirajo predloge za participativni proračun

Med 23. novembrom in 18. decembrom bodo v novogoriški občini zbirali predloge občanov za participativni proračun. Izglasovane projekte bodo umestili v občinski proračun za leti 2021 in 2022, kjer bo za ta namen rezerviranih 500.000 evrov.

Med 23. novembrom in 18. decembrom bodo v novogoriški občini 
zbirali predloge občanov za participativni proračun.  Foto: Jana Rajh Plohl
Med 23. novembrom in 18. decembrom bodo v novogoriški občini zbirali predloge občanov za participativni proračun.  Foto: Jana Rajh Plohl

NOVA GORICA > Prvič je mestna občina zbirala predloge za participativni proračun leta 2017 in naslednje leto del denarja v proračunu namenila za manjše projekte na vsem svojem ozemlju, ki so jih predlagali in izglasovali občani. Za to je namenila 250.000 evrov, od izbranih 19 projektov so jih uresničili 15.

Od 23. novembra do 18. decembra bodo zbirali predloge za projekte, ki jih bodo v okviru participativnega proračuna izpeljali v prihodnjih dveh letih. Skupno bo na voljo 500.000 evrov, ocenjena vrednost posameznega projekta pa ne sme presegati 20.000 evrov.

“Ljudje najbolje vejo, kaj potrebujejo v svojem lokalnem okolju. Zato je prav, da predlagajo in izglasujejo tisti predlog, ki jim je najbližji. Hkrati pa je to priložnost, da ljudje soodločajo o porabi proračunskega denarja,” pravi župan Klemen Miklavič.

O predlogih bodo lahko občani glasovali v začetku prihodnjega leta, med 11. in 17. januarjem. Kot pred tremi leti, so ozemlje občine razdelili na pet glasovalnih enot. Izvedbo participativnega proračuna so priredili trenutnim epidemiološkim razmeram in se seli na spletno platformo odlocamo-skupaj.nova-gorica.si. Poskrbeli naj bi tudi za tiste, ki nimajo dostopa do sodobnih informacijskih tehnologij, in pripravili vprašalnik še v tiskani verziji. Če bo epidemiološka situacija dopuščala, bo tudi “fizično glasovanje”.

Novost je še, da bo posameznik lahko glasoval po sistemu “denarnice” s 50.000 evri tako, da bo denar porazdelil po projektih, pri čemer pa ne bo omejen z domačo glasovalno enoto. Nekdo iz Šempasa bo torej lahko glasoval tudi za projekt iz Grgarja.

Na občini bodo projekte strokovno pregledali in ocenili, ali so izvedljivi, glede na prostorske načrte, državne predpise, zakonodajo ... Izglasovani projekti bodo umeščeni v občinski proračun za leti 2021 in 2022. Da ne bi skozi sito prišle ideje, ki niso uresničljive, so po županovih besedah močno okrepili ekipo, ki bo pregledovala prispele predloge.


Najbolj brano