Tudi v Novi Gorici brezplačni prevozi za starejše

Tudi v novogoriški občini bodo starejši, ki si sami ne morejo zagotoviti prevoza, od ponedeljka dalje lahko bolj brezskrbno načrtovali obisk zdravnika ali nujen opravek. Za brezplačne prevoze GO šofer bodo poskrbeli v Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih, avto je prispevala občina. “Izkušnje imamo. Prepričan sem, da bomo izzivu kos,” pravi predsednik Igor Miljavec.

Avtomobil za prevoz starejših je Igorju Miljavcu predala podžupanja Damjana Pavlica.  Foto: Mitja Marussig
Avtomobil za prevoz starejših je Igorju Miljavcu predala podžupanja Damjana Pavlica.  Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > Brezplačne prevoze za starejše izvajajo že v številnih občinah, denimo Ajdovščini, Mirnu-Kostanjevici, Tolminu, Kanalu ob Soči, Bovcu, Kobaridu, o tem pa se že dolgo pogovarjajo tudi v mestni občini. Ideja, da bi jih uvedli za celotno Goriško, je že pred časom padla v vodo, zato so se v Novi Gorici odločili, da jih bodo zagotovili sami.

Miljavec: “Izkušnje s prevozi že imamo”

A čeprav je storitev po Sloveniji že zdavnaj utečena, se je vse skupaj precej vleklo. “Kar nekaj časa smo se ukvarjali s tem. Bilo je kup ovir, kdo jih bo izvajal,” priznava župan Klemen Miklavič. Zdaj so našli rešitev. Brezplačne prevoze GO šofer bo izvajalo Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih (MDSS) Nova Gorica, ki pokriva vseh 13 severnoprimorskih občin. “Po Sloveniji je veliko različnih izvajalcev, a smo želeli najti nekoga v našem okolju,” pojasnjuje vodja oddelka za družbene dejavnosti Marinka Saksida.

Kdaj in kako do prevoza

Zaradi lažje organizacije je treba prevoz rezervirati tri dni pred nameravanim opravkom, pravi Igor Miljavec. Rezervacije sprejemajo na telefonsko številko 05/30-21-387, in sicer od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro. V tem času bodo tudi sicer izvajali brezplačne prevoze.

Izbira ni naključna. MDSS namreč že 15 let izvaja prevoze za slepe in slabovidne, tako da ima s tem že veliko izkušenj. “Te izkušnje, ki jih imamo s prevozom naših članov, bomo prenesli na populacijo starejših. Prepričan sem, da bomo kos izzivu,” poudarja predsednik društva Igor Miljavec. S prvimi prevozi začnejo v ponedeljek, prevoze bodo poskusno izvajali do februarja prihodnje leto. Avtomobil Fiat panda je zagotovila mestna občina.

Do zdravnika, uradov in tudi trgovine

Miljavec je potrdil, da imajo za začetek dovolj voznikov prostovoljcev. Vabijo pa tudi nove, da se javijo. Več kot jih je, lažje bodo storitev izvajali. MDSS bo zanje organiziral izobraževanje.

Igor Miljavec, predsednik MDSS

“Izkušnje, ki jih imamo s prevozom naših članov, bomo prenesli na populacijo starejših. Prepričan sem, da bomo kos izzivu.”

Do brezplačnih prevozov bodo upravičeni občani, starejši od 65 let, s stalnim prebivališčem v mestni občini, ki ne (z)morejo (več) voziti ali nimajo možnosti za prevoz. “Prevozi se bodo izvajali za potrebe obiska zdravnika, tudi v bolnišnici, lekarne, javnih ustanov, dnevnih centrov za starejše in drugih medgeneracijskih središč oziroma programov za starejše, enkrat na mesec pa tudi za obisk trgovine,” napoveduje Marinka Saksida. “Če bo preveč prijavljenih, bodo imeli prednost tisti, ki so na podeželju, kjer ni možnosti javnih prevozov,” pravi Miljavec in dodaja, da bodo strogo upoštevali priporočila glede ukrepov, povezanih s covid-19.

Kolikšen bo odziv, je težko napovedati, izkušnje iz občin po severnem Primorskem so različne. Če pa se bodo pokazale potrebe, naj bi bila občina pripravljena zagotoviti še dodatno vozilo. “Seveda, ambicija je, da to razširimo,” potrjuje župan.


Najbolj brano