Tudi na prazniku rebule in oljčnega olja “kraljevo” vzdušje

V Višnjeviku so danes in včeraj pripravili jubilejni dvajseti Praznik rebule in oljčnega olja. Na nesrečo organizatorjev ga je zlasti danes krojilo vreme.

 Foto: Ambrož Sardoč
Foto: Ambrož Sardoč

VIŠNJEVIK > “Praznik je bil zasnovan kot druženje krajanov, zrasel pa je v nekaj velikega in želimo, da bo enako tudi naprej.” Tudi tako je predsednik Društva ljubiteljev rebule Andrej Erzetič povedal po zaključku že dvajsetega Praznika rebule in oljčnega olja v Višnjeviku, ki se je odvijal konec tedna.

Obiskovalci so predvsem lahko okušali več kot 100 različnih vrst rebul, pridelanih v Brdih, pri sosedih v Italiji in v Vipavski dolini. To je kar nekajkrat več kot kadar so v Višnjeviku, ki se kiti z nazivom rojstnega kraja rebule, uvedli to prireditev, saj so jo začeli s približno ducatom vzorcev vin. Kakor običajno, pa so imeli gostje na voljo tudi pokušino oljčnega olja, in tudi tega je v Brdih vedno več vrst.

Program je bil preprost: ples z Modrijani. Posebno je bilo, da se je tudi v Višnjeviku pomudila članica bahrajnske kraljeve družine Suha al Khalifa. Danes pa so na oder sredi prireditvenega prostora med drugim stopile drugačne kraljice, tiste vinske. Gostila jih je kraljica rebule Teja Fabricijo, ker je šlo za jubilejni praznik, pa sta se ju pridružili tudi dve predhodnici, in sicer Jana Drnovšček in Teja Erzetič. Pridružilo so se jim tudi vsi nekdanji predsedniki društva, ki organizira ta enološki praznik.

Danes so bili poleg nastopa vinskih kraljic, plesnih nastopov in animacij za otroke napovedani tudi pohod med oljkami in vodeni ogled kleti višnjeviških vinarjev. Vendar je bilo obje slabo obiskano, kot je malo ljudi prišlo na praznik. Krojilo ga je namreč neugodno vreme.


Najbolj brano