Tudi staro mestno jedro je bilo živo

S koncertom Rudija Bučarja se je zaključilo letošnje Tminsko poletje, ki je v staro jedro mesta, most na Soči in Volče pripeljal več kot sto dogodkov. “Vse smo uspeli izvesti, obisk je bil nad pričakovanji, čez poletje smo našteli več tisoč obiskovalcev,” je zadovoljna Špela Mrak iz zavoda KŠM.

V starem jedru so čez poletje odmevali dogodki za vse okuse in 
generacije.  Foto: Špela Mrak
V starem jedru so čez poletje odmevali dogodki za vse okuse in generacije.  Foto: Špela Mrak

TOLMIN > Staro mestno jedro Tolmina so s poletnimi dogodki oživljali že lani in kljub koronskim omejitvam poželi veliko odobravanja in pozitiven odziv obiskovalcev, tako domačinov kot ostalih. Letos so vajo ponovili in zadevo še razširili, ne le programsko, pač pa tudi geografsko, saj so v Tminsko poletje vključili še dogajanje na Mostu na Soči in v Volčah. Brez negotovosti zaradi covid ukrepov tudi tokrat ni šlo, predvsem v avgustu, a so uspeli izpeljati prav vse dogodke, je povedala Špela Mrak iz Zavoda KŠM, ki je bil skupaj z občino in tolminsko izpostavo JSKD osrednji organizator. Večeri so prinašali koncerte različnih glasbenih zvrsti, gledališče, filmske projekcije, pogovore ...

“Večeri so bili zelo dobro obiskani, ne le v starem jedru Tolmina, pač pa tudi v Volčah pri Lukatelu in na Mostu na Soči. Skušali smo narediti raznolik program za vse generacije in vse okuse, naš cilj je bil vključiti čim več lokalnih izvajalcev in izvajalcev s Primorske. Obenem smo hoteli pritegniti na dogodke na odprtem predvsem tiste, ki na tovrstne dogodke ne ali pa manj hodijo. Zastavljeno je bilo tako, da se staro jedro oživi s programom, ne le z infrastrukturo,” pojasnjuje. Odziv je bil odličen, dodaja: “Obisk je bi nad pričakovanji, prišlo je več publike, kot smo si obetali. Skupno smo čez poletje našteli nekaj tisoč obiskovalcev, ki so pohvalili dogajanje, ker se je začenjalo ob 'normalnih' urah, pa tudi, ker je vsak našel nekaj zase. Julija in avgusta smo med drugim opazili veliko turistov, ki so prišli na brezplačne filmske projekcije.”

Nagrade občine

Sinoči so na slavnostni seji občine podelili tudi letošnje nagrade za zaslužne. Plaketa občine je letos šla v roke Društva veteranov Sever severne Primorske za življenjsko delo ob 30-letnici osamosvojitve Republike Slovenije. Priznanje občine sta prejela Cvetka Jug za življenjsko delo na področju planinstva in Slavko Šorli za dolgoletno delo pri ohranjanju kulturne dediščine in uspešno prenašanje znanja na druge. Zahvali občine sta si prislužila Igor Skočir za dolgoletno prostovoljno delo v enotah za iskanje in reševanje oseb v sklopu civilne zaščite in skupina ljudskih pevk Korenine pri KD Podeželskih žena gornjega Posočja za dolgoletno delo pri ohranjanju kulturne dediščine - ljudske pesmi.

Načrtovali so skupno 112 dogodkov, izvedli so vse, pravi. Podobno kot drugod so tudi njim v zadnjem času prekrižali načrte ukrepi zaradi covida. “Najtežje je bilo zadnje tedne zaradi pogoja PCT, ki je koga tudi odvrnil, a so se ljudje vendarle prilagodili in ni bilo nobenih težav,” pove. Tudi zaključek Tminskega poletja je bil očitno zadetek v polno. Na trgu pri fontani ga je v družbi približno 300 obiskovalcev v četrtek zvečer pospremil Rudi Bučar.


Najbolj brano