Tudi kuhanje mineštre je priložnost za druženje generacij

Ni ravno običaj, da iz priročne kuhinje v MKC Hiša mladih zadiši po mineštri. Druženje generacij, ki ga je pripravila skupina mladih iz Srednje šole Veno Pilon, programa PUM-O in OŠ Danila Lokarja, pa je bila priložnost, da tri generacije skupaj preživijo pestro in s trajnostnimi vsebinami obogateno popoldne. Tudi ob kuhanju mineštre.

Na druženju generacij s trajnostnim pridihom so mladi skupaj s 
starejšimi skuhali mineštro iz lokalno pridelanih sestavin.  Foto: Alenka Tratnik
Na druženju generacij s trajnostnim pridihom so mladi skupaj s starejšimi skuhali mineštro iz lokalno pridelanih sestavin.  Foto: Alenka Tratnik

Mladinska skupina, ki deluje v okviru programa Popestrimo šolo na Srednji šoli Veno Pilon Ajdovščina, se je tudi v tem šolskem letu pridružila mednarodnemu projektu Start the Change pod okriljem Amnesty International. Dijakom so se letos pridružili osnovnošolci in udeleženci programa PUM-O, pod mentorstvom koordinatorke na šoli Staše Benko in Petre Založnik iz Amnesty Intenational Slovenije se posvečajo temam trajnostnega razvoja.

“Lani smo pripravili koncert, letos pa druženje generacij. Zdi se nam, da so starejši v našem okolju zapostavljeni, pogosto tudi osamljeni. Imajo pa določena znanja, ki jih mlajše generacije nimamo. Na druženje smo povabili stanovalce ajdovskega doma starejših občanov, uporabnike dnevnega centra Šent, predstavnike društev in širšo javnost. Zbralo se jih je več kot 30. Odziva smo res veseli,” je pojasnila dijakinja Kristina Novak.

Kristina Novak

dijakinja

“Zdi se nam, da so starejši v našem okolju zapostavljeni, pogosto tudi osamljeni. Imajo pa znanja, ki jih mlajše generacije nimamo.”

Druženje so začeli s kvizom o trajnostnem razvoju, v katerem so mlajši starejše naučili uporabljati pametne telefone, prisluhnili so zgodbam in izkušnjam starejših, skupaj zaigrali na cajone, se pomerili v briškuli in namiznem nogometu, na koncu pa si postregli z mineštro, ki sta jo z učenci in dijaki skuhali Majda Černigoj in Mojca Šapla iz Lokavca. “Super je, če lahko kuhaš z nekom, ki to obvlada in ima veliko praktičnih nasvetov,” je med pripravljanjem mineštre iz zelenjave z domačih vrtov povedala dijakinja Daša Mlakar. Mentorici sta mlade pohvalili za pobudo, Petra Založnik pa je ob tem dodala tudi željo, da bi tovrstno druženje na Ajdovskem postalo redna praksa. “Dogodek je dokaz, da lahko iz majhne ideje nastane super zadeva,” je dodala Založnikova.


Najbolj brano