Tudi do 100-odstotna škoda na sadnem drevju

Državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo Anton Harej si je ogledal nastalo škodo na sadnem drevju zaradi pozebe v Vipavski dolini.

Državni sekretar Anton Harej si je ogledal škodo v Vipavski 
dolini. Foto: Mirjana Nikolovska
Državni sekretar Anton Harej si je ogledal škodo v Vipavski dolini. Foto: Mirjana Nikolovska

PRIMORSKA > Najhuje so prizadeti sadovnjaki v nižjih predelih Vipavske doline in slovenske Istre, kjer je odvisno od vrste sadnega drevja škoda lahko tudi 100-odstotna. Državni sekretar Anton Harej je prizadetim sadjarjem obljubil pomoč države v obliki različnih ukrepov. “Prizadeto je celotno območje Primorske. Marelice, breskve in češnje so povsod od 80- do 100-odstotno prizadete,” je po koncu ogledov povedal Harej. Sadjarjem bo država pomagala na različne načine.

Vsem sadjarjem, ki imajo v najemu zemljišča v lasti Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov, bodo poskušali odpisati vsaj del najemnin za letošnje leto. Prav tako naj bi sadjarjem, ki namakajo svoje sadovnjake iz akumulacije Vogršček letos odpisali plačilo te storitve, saj namakalni sistem zaradi sanacije ne deluje. Ukrepi bodo po Harejevih besedah namenjeni tako velikim pridelovalcem kot tudi manjšim sadjarjem. Poskušali se bodo tudi dogovoriti, da bodo pridelovalcem reprogramirali posojila.

Pozeba je najhuje prizadela sadovnjake v nižjem delu Vipavske doline, v Istri ter v ravninskih delih Goriških brd in Krasa. Po besedah direktorja Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica Branimirja Radikona so skoraj v celoti pozeble marelice, breskve, češnje in kakiji. “Letos slovenskega sadja s teh sadovnjakov skorajda ne bo,” pravi Radikon.

Sadjar Radivoj Štor iz Velikih Žabelj pri Ajdovščini pa se je spraševal o smiselnosti kmetovanja, saj bodo letošnje leto poskušali preživeti le z njegovo plačo. Izpada zaradi pozebe bo imel po prvih ocenah vsaj za 30.000 evrov.


Najbolj brano