Trasa dirk bo “umetniška”

V maju in juniju bo goriško obmejno območje gostilo dva velika športna dogodka, in sicer Dirko po Sloveniji in del Dirke po Italiji (Giro d'Italia), ki bosta, predvsem slednji, pritegnila ogromno pozornosti mednarodne javnosti.

NOVA GORICA > Ali bodo lahko kolesarje ob progi bodrili gledalci, še ni jasno, bodo pa zato deli proge imeli umetniški pridih. Novogoriška občina je namreč v okviru projekta GO! 2025 - Evropska prestolnica kulture pozvala umetnike k oblikovanju predlogov za urbane intervencije, bodisi stenske poslikave bodisi stenske instalacije, na petih lokacijah ob trasi, kjer bodo tekmovali kolesarji.

Tema je svoboda gibanja, prednost bodo dali predlogom, ki vsebujejo tudi teme kolesarstva, brezmejnosti ali Evrope. Poleg tega, da bodo popestrili traso ob meji, je eden od ciljev v okviru EPK tudi kreativno predstaviti območje in njegovo čezmejnost. Mestna občina prijave na mednarodni javni poziv pričakuje do 19. aprila, teden dni kasneje bo objavila izbrane, izdelava del pa bo potekala med 30. aprilom in 17. majem.


Najbolj brano