Svoboda v Novi Gorici že sestavlja koalicijo

Samo Turel (Svoboda) in Klemen Miklavič (Goriška.si) se v drugi krog županskih volitev podajata z različnih izhodišč. Turel, ki je v drugi krog štarta s prvega mesta, ima podporo Liste za razvoj, Levice, NSi in liste MDruzi. To je že obris bodoče koalicije, potrjuje. Miklavič stavi na povezovanje in to, da ni strankarski kandidat.

Podporo Samu Turelu (drugi z leve) so včeraj uradno oznanili 
Marko Tribušon (Lista za razvoj), Anton Harej (NSi) in Andrej 
Pelicon (Levica).  Foto: Mitja Marussig
Podporo Samu Turelu (drugi z leve) so včeraj uradno oznanili Marko Tribušon (Lista za razvoj), Anton Harej (NSi) in Andrej Pelicon (Levica).  Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > Šest dni pred drugim krogom županskih volitev so v Novi Gorici že skoraj do potankosti začrtane povolilne povezave. Tako v taboru Sama Turela (Gibanje Svoboda), ki je v prvem krogu dobil 40,87 odstotka, kot Klemna Miklaviča (Goriška.si), ki je dobil 25,83 odstotka, so se pogovarjali z vsemi strankami in listami s sedeži v mestnem svetu.

Turel s podporo štirih list in strank

Svoboda ima podporo Liste za razvoj, liste Mdruzi, NSi in Levice. “S podporo smo zadovoljni. Koalicija, ki smo jo zbrali, šteje 20 mestnih svetnikov. Je zelo dobra popotnica in hkrati odgovornost za delo, ki smo ga zastavili. Do zdaj zbrana podpora sega čez ves političen spekter in kaže, da svetovnonazorska stališča ne predstavljajo ovir,” je pojasnil Turel in potrdil, da je to nastavek koalicije. “Zaenkrat gre za podporo oziroma dogovor o sodelovanju. Medtem na terenu že pregledujemo, v kakšni fazi so projekti, katera ključna vprašanja bo treba takoj nasloviti,” je dejal in dodal, da tečejo tudi pogovori o podžupanskih mestih in kadrovskih zadevah.

Golob je že predčasno glasoval

Danes zjutraj je v mestni hiši predčasno volil premier Robert Golob, s čimer je izkazal tudi jasno podporo Samu Turelu za župana. “Počasi smo že vsi utrujeni od vseh teh kampanj in si želimo, da bi jih bilo konec in začnemo čim prej delati. To velja tako za državni nivo, kjer smo komaj zaključili z referendumi, verjamem, da je podobno na občinskem. To pa na noben način zmagovalcev ne odvezuje odgovornosti, da po zmagi začnejo trdo delati v korist ljudi,” je še dejal Golob in dodal, da si želi zmage kandidatov koalicijskih strank po Sloveniji.

“Od prvega dne smo podprli Sama Turela, ker želimo razvoj. In spremembe na bolje. Naša prioriteta je gospodarstvo,” je potrdil Marko Tribušon (Lista za razvoj). Anton Harej (Nsi) in Andrej Pelicon (Levica) sta podporo utemeljila s tem, da imajo njihovi programi veliko skupnih točk. “Čas je, da se vključimo v aktivno upravljanje in vodenje občine. Imamo ustrezne kadre,” je dejal Harej. “Skupne točke so predvsem področje stanovanj, EPK in kultura, trajnostna mobilnost in težave slehernika. Pričakujem trdno koalicijo, s katero bomo po štirih letih kaj pokazali,” pa je povedal Pelicon. Turel je dejal, da čakajo na odgovor SD in ZZP. Predsednik občinskega odbora SD Sašo Kogovšek je potrdil, da bo odbor danes do 12. ure odločil o morebitni podpori. “Na povabilo Svobode smo ponudili izhodišča za sodelovanje, a še nismo prejeli odgovora,” pa je dejal Oton Mozetič (ZZP). S 14 svetniki in dosedanjo podporo ima koalicija okoli Svobode 20 svetnikov. Ob podpori ZZP in SD bi jih imela skupno 23.

“Povežem lahko leve in desne”

“Vsebinsko smo se pogovarjali z vsemi, nikogar nismo spraševali za podporo. Sprejeli pa smo podporo stranke Vesna,” je povedal Miklavič. Kot prednost izpostavlja, da ni strankarski kandidat. “To je edina garancija, da lahko povežem vse z leve in desne, kar sem že naredil v tem mandatu. Pred nami so veliki gospodarski, čezmejni projekti, EPK. Stopiti moramo skupaj. Verjamem, da bodo ljudje podprli tistega, ki združuje, ne tistega, ki polarizira,” poudarja in zavrača, da so potrebne spremembe: “V kratkem času smo naredili velike razvojne premike, neodgovorno bi bilo, da dela ne bi nadaljevali in bi nekdo začenjal znova.” Trdi, da si želi sodelovanja tudi s Turelom in Svobodo, ker je to nujno. Tudi Turel zatrjuje, da ne bodo nikogar izključevali: “Dobre projekte bomo podprli, kdorkoli jih bo pripravil.”

Klemen Miklavič (Foto: Mateja Pelikan)

“V tem mandatu smo bili zelo aktivni, v Novo Gorico smo pripeljali veliko projektov. Želimo si, da bi se to nadaljevalo, da bi se izvedli projekti, ki jih je pokrivala podžupanja Damjana Pavlica. Zato se z Miklavičem pogovarjamo o nadaljnjem delu, saj njegov način dela ne ločuje na leve in desne,” pa je pričakovanja SDS strnila vodja mestnega odbora Elena Zavadlav Ušaj.


Najbolj brano