Odpustili bodo vseh 212 delavcev

Po slabih petih letih, odkar je godoviške IMP Klime v lasti švedske korporacije Lindab, je njen predsednik in izvršni direktor Ola Ringdahl zaposlene na torkovem zboru s pismom obvestil, da se je njen čas iztekel. Do konca leta bo Lindab ustavil proizvodnjo klimatskih naprav in odpustil vseh 212 zaposlenih v Godoviču in 14 v manjših enotah po državah nekdanje Jugoslavije.

 Foto: Saša Dragoš
Foto: Saša Dragoš

GODOVIČ > Korporacija Lindab - ta ima 5100 zaposlenimi v 32 državah, 9,3 milijarde evrov prometa in visok dobiček - vse od nakupa godoviške Hidria IMP Klime leta 2015 te ni uspela spraviti na zeleno vejo. Izguba - v posameznih letih je znašala od 1,6 pa tja čez tri milijone evrov - je vodstvo privedla do odločitve, da proizvodnjo klimatskih naprav v Godoviču in v manjših enotah v državah nekdanje Jugoslavije ukine. Odločitev je 212 zaposlenim sporočila na včerajšnjem jutranjem zboru pred tovarno.

“Po strateškem pregledu uspešnosti je bila v švedski matični družbi Lindab danes prejeta odločitev o prenehanju poslovanja skupine IMP Klima, ki jo sestavljajo Lindab, klima sistemi v Sloveniji in hčerinske družbe v Srbiji, Črni gori in BiH. Proizvodnja klimatskih naprav v Sloveniji bo ukinjena do konca leta 2020,” so sporočili s sedeža korporacije na Švedskem.

Dodajajo, da so IMP Klimo od korporacije Hidria prevzeli z namenom uspešnega trženja klimatskih naprav, a je godoviški družbi to spodletelo. Epidemija covida-19 je krizo poglobila. Godoviška družba vsa leta posluje z izgubo. V letu 2018, za katerega so znani zadnji podatki, je ta znašala 1,6 milijona evrov ob 22 milijonih evrov prodajnega izkupička. Leta prej pa je segala še više.

Z odločitvijo so v torek zjutraj na zboru seznanili zaposlene pred tovarno, javnost pa prek spletne strani godoviške družbe.

“Odločitev o prenehanju poslovanja skupine IMP Klima je bila težka, saj vpliva na 212 zaposlenih v Godoviču in 14 zaposlenih v hčerinskih družbah,” je zapisal izvršni direktor korporacije Ola Ringdahl. Stroški, vključujoč odpravnine in odpise, so ocenjeni na 60 do 70 milijonov švedskih kron, torej na približno 6,6 milijona evrov.

Zaposleni med pričakovanjem konca in presenečenjem

Zapisano je tudi vse, kar so v danes zjutraj lahko izvedeli zaposleni. “Razumite, da vam ne morem povedati nič več, kot je zapisano v sporočilu za javnost. Zavezan sem molčečnosti,” nam je pojasnil direktor IMP Klime Miha Menard. Nakazal pa je, da sta presenečenje in stiska za vodilne ravno tako neugodna kot za vse zaposlene.

“Ko sem v ponedeljek dobil sms sporočilo, da smo vabljeni na sestanek z vodstvom firme, sem zaslutil, kaj nam bo povedalo. Pričakoval sem tako odločitev vodstva korporacije. Poznam slabe poslovne rezultate. Po malem so odpuščali že pred epidemijo in potem je kar naenkrat začelo zmanjkovati dela. Mislim, da je covid-19 le del opravičila za ukinitev družbe,” je razmišljal eden od zaposlenih.

Podobno tudi preostalih 30 delavcev, s katerimi smo uspeli govoriti. S to razliko, da ukinitve družbe niso pričakovali tako kmalu in ne s sporočilom čez noč. “V idrijskem bazenu je vedno in vsem družbam, tudi nam, primanjkovalo delavcev. Sedaj pa se časi spreminjajo. Kolektor napoveduje odpuščanja, podobno Hidria. Negotovi časi nas čakajo na borzi,” je razmišljala druga skupina zaposlenih.

Kakopak so, v svojem presenečenju in stiskah, vsi želeli ostati neimenovani. Nihče od sogovornikov nam ni znal povedati niti, kaj in kako v družbi dela sindikat niti niso poznali njegove predsednice.

Ola Ringdahl je na čelo korporacije je prišel pred dvema letoma in in ji zastavil visoko dobičkonosnost. V IMP Klimi so ostali daleč od zastavljenega. “V Evropi je veliko proizvajalcev klimatskih naprav. Konkurenca je zelo močna. Če nisi eden najboljših, je nemogoče doseči zadovoljivo dobičkonosnost. Za IMP Klima ne vidimo realne dobičkonosnosti in rasti,” je še zapisal Ringdahl.

Konec polstoletne zgodbe

Ker je Eta v Cerknem zaradi povečanja naročil pravkar preklicala vse ukrepe čakanja na delo in napoveduje pridobitev novega proizvodnega programa v Cerkno, podobno pa tudi Hidria v Spodnjo Idrijo, delavci IMP Klime vendarle upajo na ugoden razplet nezaposlenosti.

Danes so nam strogo prepovedali tudi vstop v velik kompleks IMP Klime. Tega je v Godoviču zgradil že IMP TIO v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Potem ko je neuspešno nasledil Simplex, ki je v Idriji za tedanjo Jugoslavijo izdeloval prve klimatske naprave in ga je IMP Ljubljana potopil. Ko grobarju Simplexa IMP ni uspelo, je leta 2006 IMP TIO kupila korporacija Hidria in ob IMP Klimo postavila prvi razvojni inštitut. V nikoli povsem izkoriščenih laboratorijih so zadnja leta opravljali predvsem meritve in preizkušali svoje proizvode. Pred petimi leti se je - z obvezo finančnega prestrukturiranja zaradi visoke zadolženosti Hidrie - IMP Klima znašla v rokah Lindaba.


Najbolj brano