Številni so že šli na kavo ali po nakupih

Včeraj so lahko vsi, ki so nekaj mesecev ostajali pred zaprto mejo, znova spet šli v Italijo na obisk, po nakupih ali samo na sprehod. Na Goriškem je bilo zjutraj še nekaj zmede z navodili, nato pa je steklo gladko. Danes pa Avstrija odpira meje za vse sosednje države, razen za Italijo.

“Končno,” je bilo včeraj slišati v Novi Gorici, kjer so mnogi skočili 
čez mejo na kavo, obisk, po nakupih ali na sprehod po Gorici. Foto: Mitja Marussig
“Končno,” je bilo včeraj slišati v Novi Gorici, kjer so mnogi skočili čez mejo na kavo, obisk, po nakupih ali na sprehod po Gorici. Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > Številni na Goriškem so dolgo opozarjali, da je že čas, da se omejitve, ki ovirajo prosto prehajanje meje z Italijo, končno odpravijo. Po tem, ko so slovenske oblasti 26. maja za državljane EU odpravile karanteno ob vstopu v Slovenijo, od včeraj državljanom EU tudi ob vstopu v Italijo ni treba več v 14-dnevno karanteno. Kar pomeni, da lahko tudi Goričani s slovenske strani meje, ki v Italijo ne hodijo v službo, kmetovat ali obiskat ožje družinske člane, končno gredo brez omejitev čez mejo. In številni so to že včeraj izkoristili.

Zjutraj je bilo sicer na trenutke še nekaj zmede, saj so nekaterim policisti odsvetovali prehod, češ da jih morda ob povratku čaka karantena, spet drugi so mejo prešli popolnoma brez težav. A so se zadeve zelo hitro unesle in morebitnih nesporazumov ni bilo več. Na mejnih prehodih je bilo dopoldne nekoliko več prometa kot običajno, popoldne, ko se je razširila vest, da težav s prehodom ni, pa se je frekvenca prehodov še povečala. In mnogi so šli po nakupih, k prijateljem, znancem ali pa po nekaj mesecih preprosto na brezskrben sprehod.

Maske na prostem v Italiji niso več obvezne

Bolj sproščen režim sicer ne pomeni, da so se zadeve povsem vrnile v predkoronske čase. Na Trgu Evrope je še ograja, prav tako morajo načeloma v Italijo vsi, razen izjem, še vedno čez mednarodni prehod v Vrtojbi. Na slovenski strani omejitve za italijanske državljane za zdaj ostajajo, a se tudi to utegne kmalu spremeniti. Od danes v Italiji ne bo treba več nositi mask na prostem, Italijani pa lahko že od včeraj prosto potujejo med italijanskimi deželami.

Avstrija odpira meje za sosede, razen za Italijo

Avstrija je danes odprla meje za vse sosednje države, razen za Italijo. Včeraj je avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg sporočil, da Dunaj z današnjim dnem odpravlja nadzor na meji ter zdravstveni nadzor na mejah z Nemčijo, Lihtenštajnom, Švico, Slovaško, Slovenijo, Češko in Madžarsko. Ob vstopu v Avstrijo tako ni bo več potrebna obvezna karantena ali potrdilo o neokuženosti z novim koronavirusom. Na meji z Italijo omejitve ostajajo v veljavi, bodo pa prihodnji teden ponovno ocenili razmere. Cilj je, da se meje z Italijo odprejo takoj, ko bodo številke to dopuščale.

V Evropski komisiji so v odzivu na odločitev Avstrije dejali, da na splošno ne komentirajo specifičnih ukrepov posameznih držav. Spomnili so na smernice, po katerih pri ukrepanju članic ne bi smelo biti diskriminacije na podlagi državljanstva, ter na stalne pozive k usklajevanju in medsebojnem obveščanju članic, zlasti sosed. Glede primera Avstrije in Italije, ki ga niso želeli izrecno komentirati, so izpostavili, da dokler odločitve temeljijo na epidemioloških merilih in omenjenih smernicah, se jim ne bi zdele sporne.


Najbolj brano