Spreminjajo pravila igre

Programi Primorskega tehnološkega parka temeljijo na podlagah vitkega in agilnega podjetništva. Od leta 2000 so v svoj inkubator sprejeli 202 podjetij in start up ekip. Nastalo je 168 podjetij, ki so v letu 2017 zaposlovala 746 ljudi in generirala 114 milijonov evrov prihodkov od prodaje.

V okviru srečanja so potekale tudi kratke predstavitve nove 
generacije start up podjetnikov. Najboljši so prejeli koristne 
nagrade. Foto: Jure Batagelj
V okviru srečanja so potekale tudi kratke predstavitve nove generacije start up podjetnikov. Najboljši so prejeli koristne nagrade. Foto: Jure Batagelj

NOVA GORICA > “Spreminjamo pravila igre” se je glasil naslov srečanja podjetnikov goriške regije, ki so ga pred dnevi pripravili v konferenčnem centru Hitove Perle. Na njem skorajda ni bilo opaziti sivih las in zelo malo je bilo tradicionalnih klasičnih moških oblek. Prevladovali so mladi podjetniki, ki ... Res je, spreminjajo pravila igre. In Primorski tehnološki park (PTP) je v Sloveniji primer dobre prakse, kako naj podporna institucija danes služi svojemu namenu.

Leta 2012 je vodenje PTP prevzela Tanja Kožuh in kmalu zatem so začeli kot eni prvih v Sloveniji graditi na podlagah vitkega in agilnega podjetništva. Ti programi podjetnikom omogočajo, da na učinkovit način preverijo, ali za njihove ideje obstaja tržna priložnost. Pri tem jih v PTP vodijo skozi strukturiran proces razvoja poslovnega modela, ki nastajajočemu podjetju najprej mogoči zagon, nato pa razvoj in rast.

350.000

evrov je Primorski tehnološki park pridobil v letu 2018 za razvoj znanja in kompetenc podjetnikov

Pionirji razvoja podjetnosti pri mladih

Vzporedno s tem so vlagali v pridobivanje virov financiranja. Samo lani so iz različnih evropskih virov pridobili 350.000 evrov. Od tega so 70.000 evrov investirali v mlade med dvanajstim in 29. letom starosti.

“Že 15 let načrtno vlagamo v razvoj podjetnosti pri mladih. Na tem področju smo pionirji v Sloveniji,” je na srečanju povedala direktorica PTP. Kar 500 osnovnošolcev in dijakov v Novi Gorici in okolici je v zadnjih petih letih v programih PTP brezplačno pridobilo izkušnje o tem, kako na podjeten način razvijati lastne ideje. V okviru vseslovenskega tekmovanja v podjetnosti mladih Popri, ki ga organizirajo, je bilo do zdaj v poslovni model razdelanih že 1110 podjetniških idej.

Pet podjetij z najboljšimi kazalci iz podjetniške skupnosti PTP je v letu 2017 ustvarilo v povprečju 103.272 evrov dodane vrednosti na zaposlenega.

V poslovni stavbi PTP v Vrtojbi ima danes svoje prostore več kot 70 podjetij. Od leta 2013 ponujajo tudi prostor za sodelo (coworking), ki je poleg mladih slovenskih podjetnikov pritegnil tudi ambiciozne mlade iz sosednje Italije, pa tudi iz Brazilije, Nizozemske in ZDA.

Nagradili “naj” ideji podjetnikov generacije 2018

Pet podjetij z najboljšimi kazalci iz podjetniške skupnosti PTP je v letu 2017 ustvarilo v povprečju 103.272 evrov dodane vrednosti na zaposlenega (slovensko povprečje je 43.154 evrov). Med podjetji, mlajšimi od pet let, pa jih prvih pet z najboljšimi rezultati zaposluje 42 ljudi.

70

podjetij ima svoje prostore v PTP

V okviru srečanja je potekal tudi kratek pogovor o odnosu med gospodarskimi družbami in start upi na temo, kaj imajo drug od drugega. Svoje izkušnje sta predstavila Mihael Gornik iz uspešnega slovenskega podjetja Dewesoft, tudi ustanovitelja pospeševalnika Katapult, in Primož Zelenšek iz podjetja Chipolo, enega bolj prepoznavnih in bolj uspešnih slovenskih start upov.

Ob zaključku srečanja pa je s kratkimi predstavitvami pred strokovno komisijo nastopilo pet izbranih primorskih start up podjetij generacije 2018. Za najboljšo zagonsko idejo je bila prepoznana ideja podjetja Hempika, ki se ukvarja s prodajo izdelkov iz konoplje, kot so semena, olja, čaji, CBD, kozmetični proizvodi in podobno. Za nagrado so prejeli ekspertno svetovanje v vrednosti 3000 evrov, drugo nagrado in svetovanje v vrednosti 2000 evrov pa je prejela ekipa Kobi, ki je razvila mobilno aplikacijo za lažje učenje branja za otroke z disleksijo.


Najbolj brano