Spodbudni podatki za severno Primorsko: občuten padec števila okužb in največji delež cepljenih

Še pred tednom dni je imela severna Primorska najvišjo pojavnost okužb tako v 7- kot 14- dnevnem obdobju med vsemi statističnimi regijami v Sloveniji. Zadnji podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa so veliko bolj spodbudni. Včeraj je bilo namreč v goriški statistični regiji potrjenih 20 novih primerov, skupno v zadnjih sedmih dneh 305. Sedemdnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je tako 258 in je skoraj za polovico nižja kot pred tednom, sporočajo z regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko.

Z včerajšnjega cepljenja v Novi Gorici (foto: Ervin Čurlič /regijski 
štab CZ za severno Primorsko
Z včerajšnjega cepljenja v Novi Gorici (foto: Ervin Čurlič /regijski štab CZ za severno Primorsko  

SEVERNA PRIMORSKA > Nižjo imata trenutno le še dve regiji - posavska in obalno-kraška. Pri 14-dnevni pojavnosti na 100.000 prebivalcev padec še ni tako občuten. Ta znaša 744 okužb (pred tednom 956), imata pa dve regiji (savinjska in primorsko-notranjska) trenutno višjo kot goriška. Na državni ravni pa je 654.

Severna Primorska z največjim deležem cepljenih v Sloveniji
Po najnovejših podatkih je bilo doslej na severnem Primorskem s prvim odmerkom cepljenih 22755 prebivalcev, kar je 19,2-odstotka, na državni ravni ta delež znaša 15,8-odsotka. Z drugim odmerkom pa je bilo cepljenih 8000 prebivalcev, kar predstavlja 6,8-odstotka, na državni ravni je ta 5,8. Po deležu cepljenih, tako s 1. kot z 2. odmerkom, je severna Primorska najvišje med vsemi slovenskimi regijami. Podrobnejši pregled pokaže, da je s prvim odmerkom najvišji delež cepljenih v občini Idrija (24,2 %), sledita občini Vipava (23,1 %) in Ajdovščina (21,2 %). Delež cepljenih tudi že z drugim odmerkom pa je najvišji v občini Tolmin (8,6 %), sledijo pa občine: Idrija (8,4 %), Kobarid in Vipava ( z 8,3 %). Ekipa Zdravstvenega doma Nova Gorica je v tem tednu uspela cepiti v veliki večini s prvim odmerkom kar 3529 prebivalcev, starejših od 65 let, in to iz šestih občin: Nova Gorica, Brda, Kanal, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Šempeter-Vrtojba. Samo včeraj je na cepljenje prišlo 783 občanov. V prihodnjem tednu pa, kot so sporočili, načrtujejo tudi 600 cepljenj z drugim odmerkom.

Včeraj so sicer največ okužb na severnem Primorskem potrdili v Novi Gorici (8). Po dve v občinah Ajdovščina, Kobarid, Tolmin in Vipava, po em primer pa v občinah: Bovec, Kanal, Miren-Kostanjevica in Renče- Vogrsko. V štirih občinah - Brda, Cerkno, Idrija in Šempeter-Vrtojba - ni bilo novih okužb, sporočajo z regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko.

Z včerajšnjega cepljenja v Novi Gorici (foto: Ervin Čurlič /regijski štab CZ za severno Primorsko

Trenutno je največ aktivnih okužb v Novi Gorici - 307, imata pa še višjo 14-dnevno pojavnost na 100.000 prebivalcev občini Šempeter-Vrtojba in predvsem Renče-Vogrsko, kjer je 62 aktivnih primerov. Krivulja novih okužb je še vedno v vzpenjanju v občini Kobarid. Najnižja pa je 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev še vedno v občini Idrija, kjer imajo trenutno 32 aktivnih okužb.

Z včerajšnjega cepljenja v Novi Gorici (foto: Ervin Čurlič /regijski štab CZ za severno Primorsko

Na severnem Primorskem je bilo doslej skupaj potrjenih 11.145 (9,4 % prebivalstva) okužb, po podatkih Sledilnika covid-19 pa je umrlo 266 ljudi s covidom-19, kar je 2,4-odstotka od skupno okuženih, dodajajo na regijskem štabu.


Najbolj brano