V domu upokojencev je ozdravela skoraj polovica okuženih

Ne le zaskrbljujoče, tudi pozitivne novice prihajajo iz domov za starejše. V Novi Gorici in Podsabotinu je od 160 s covid-19 okuženih stanovalcev ozdravelo 71, več se jih je vrnilo iz bolnišnice. Od nedelje so mogoči obiski v varni sobi. “Stanje se izboljšuje, stvari gredo v pravo smer,” potrjuje vodja zdravstvene nege in oskrbe Nataša Slejko.

V Domu upokojencev Nova Gorica vse več stanovalcev uspešno 
preboleva covid-19, tudi glede okužb med zaposlenimi gre na 
bolje. Foto: Leo Caharija
V Domu upokojencev Nova Gorica vse več stanovalcev uspešno preboleva covid-19, tudi glede okužb med zaposlenimi gre na bolje. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Po zaskrbljenosti zaradi okužb v teh dneh iz DUNG prihajajo spodbudne novice. Stanje se v obeh enotah umirja. Od 304 stanovalcev je bilo okuženih 160, do danes jih je virus premagalo že 71. “V zadnjih dneh se vračajo tudi iz bolnišnice, tudi tisti s težjim potekom bolezni. V prejšnjem tednu je bila naša zdravnica po vse dneve tukaj in reševala zaplete, v tem tednu pa vidimo, da se zdravstveno stanje vsak dan izboljšuje,” pravi vodja zdravstvene nege in oskrbe Nataša Slejko in dodaja: “Računamo, da bo v naslednjem tednu še 40 stanovalcev ozdravelo.” V prihodnjih dneh bi jih lahko začeli seliti v njihove sobe.

V Idriji in na Gradišču dobivajo pomoč
V idrijski enoti Doma upokojencev Idrija je okuženih 13 stanovalcev in sedem zaposlenih, stanje v enoti Marof, kjer je okuženih 25 stanovalcev in 14 zaposlenih, je za zdaj stabilno, je potrdila direktorica Urška Močnik. V nedeljo pride pomagat skupina študentov medicine in zdravstvene nege. Dve diplomirani medicinski sestri sta prišli na pomoč tudi v Dom upokojencev Gradišče nad Prvačino, kjer je pomanjkanje osebja zaskrbljujoče. “Situacija se spreminja vsak dan, a je obvladljiva. Delavci so preobremenjeni, stanje se bo izboljšalo prihodnji teden, ko se vrnejo vsi, ki so bili v izolaciji,” je povedal direktor Silvano Gregorič.

Tudi med 200 zaposlenimi je stanje boljše. Od 56 okuženih jih je 18 ozdravelo in se vrnilo na delo, jutri in v ponedeljek se vrača večina ostalih. “Po enem mesecu nam energija narašča in ne pojenja, stanje se izboljšuje, pozitivna klima nam daje novo moč. Ni debate, da ne bi zdržali do konca.” S pomočjo iz koprskega, sežanskega in vipavskega doma ter ZD Nova Gorica zagotavljajo varno zdravstveno nego in oskrbo. Zasluga gre požrtvovalnim zaposlenim, poudarja.

Testiranje izvajajo redno vsak teden. Ker se situacija umirja, so v varni sobi omogočili obiske. “V nedeljo smo omogočili gospe, da se je na svoj 90. rojstni dan srečala s sinom. To je bil prav poseben dan, ko je prebolela covid-19. Zdaj se vsak dan vrstijo obiski v dogovoru s socialno službo. To je korak naprej k normalizaciji,” je zadovoljna. Odzivi so zelo pozitivni, v enoti Podsabotin takšno sobo še urejajo. Če zaznajo poslabšanje zdravstvenega stanja pri stanovalcu, svojcem zdaj omogočijo obisk. “Tako se lahko poslovijo. Če seveda želijo.” Osebje svojcem pri tem zagotovi popolno varovalno opremo in vsa navodila, pravi Slejkova, ki upa, da bodo proti koncu leta dom lahko odprli.


Najbolj brano