Špilali so za okolje

Dijaki Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina so se v okviru programa Popestrimo šolo vključili v evropski projekt Začnimo spremembe, ki poteka v dvanajstih državah. Celoletno dogajanje so zaokrožili s Špilom za okolje.

V Ajdovščini je odmeval Špil za okolje.  Foto: Alenka Tratnik
V Ajdovščini je odmeval Špil za okolje.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Kot so mladi uvodoma poudarili, so želeli s koncertom lokalnih glasbenih skupin The Knobheads in The Jet Black Diamond ter s spremljevalnim programom širiti glas o okoljskih problemih in poiskati rešitve za lepšo prihodnost.

“Ljudem želimo povedati za okoljske probleme in jih opozoriti, da če bomo tako nadaljevali, v prihodnosti ne bomo imeli več kje živeti,” je poudarila dijakinja Valerija Fajdiga. Njena vrstnica Taja Pibernik se je strinjala, da je treba ukrepati takoj in izpostavila, da je v šoli ekologiji namenjenih premalo vsebin.

To so spremenili dijaki, ki so se v okviru programa Popestrimo šolo pridružili evropskemu projektu Začnimo spremembe, ki pod okriljem Amnesty International poteka v dvanajstih državah. Poleg dijakov Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina so se mu na pobudo slovenske podružnice gibanja pridružili še dijaki Gimnazije Vič, Gimnazije, elektro in pomorske šole Piran in Srednje šole za oblikovanje Maribor. “V Amnesty International Slovenije smo se odločili dati prostor mladim, da se o trajnostnem razvoju pogovarjamo na zelo konkreten način, prepoznamo težavo in možnosti ter se aktiviramo, da smo ozaveščeni in pripravljeni nekaj narediti za spremembe,” je v imenu gibanja povedala Petra Založnik.

Ajdovska skupina se je vse šolsko leto pogovarjala o problemih v domačem okolju. Kot je povedal Filip Leban, so predlagali več konkretnih rešitev, tudi drugačno pakiranje izdelkov. Na prvem Špilu za okolje, s katerim so želeli dati naravi glas, se jim je pridružila članica gibanja Mladi za podnebno pravičnost Aja Vrenjak.


Najbolj brano