Sosedi v boj proti komarjem, pri nas lahko le opozarjajo

V teh dneh so se v parkih in na zelenicah v Gorici lotili prve od treh dezinsekcij za zatiranje tigrastih komarjev, ki jih bodo izvajali do septembra. V Novi Gorici lahko občina ljudi le informira, kako se zaščititi pred to nadlogo, saj zakonodaja ne dovoli dezinsekcije na javnih površinah.

V Gorici so se na javnih površinah v teh dneh lotili zatiranja 
tigrastih komarjev, pri nas to ni dovoljeno.  Foto: Mitja Marussig
V Gorici so se na javnih površinah v teh dneh lotili zatiranja tigrastih komarjev, pri nas to ni dovoljeno.  Foto: Mitja Marussig

GORICA > Po tem, ko so v sosednji Gorici najprej začeli z zatiranjem ličink, se v teh dneh lotevajo še odraslih tigrastih komarjev. Začeli so namreč prvo od predvidenih treh dezinsekcij s tako imenovanimi adulticidi za zatiranje te nadloge, ki poleti pesti Goriško že dve desetletji.

Z insekticidi v Gorici škropijo po 16 javnih površinah, večinoma parkih in zelenicah na vseh koncih mesta. Dezinsekcija traja nekaj dni, pred vsakim špricanjem pa na posamezni točki zaradi varnosti postavijo opozorilne table in jih zavarujejo s trakom. Proti koncu avgusta se bodo lotili druge dezinsekcije. Na goriški občini sicer poudarjajo, da je v boju proti komarjem zelo pomembno tudi, da občani ravnajo preventivno, da torej na prostem ne puščajo stoječe vode ali posod in predmetov, v katerih se lahko nabira, saj so prav ti odlično gojišče za komarje.

Prav slednje, torej opozorila občanom, kako se zaščititi in preprečiti, da bi se tigrasti komarji razmnoževali, pa je edino, kar lahko naredi novogoriška občina, kjer so se ti insekti, ki so praviloma najbolj agresivni ravno avgusta in septembra, prvi pojavili v Sloveniji. Med drugim so podrobne nasvete o tem objavili v članku v brezplačniku Primorskih novic Goriška. Izvajanje dezinsekcije na prostem z biocidnimi preparati v Sloveniji ni dovoljeno, ker še ni uradno registriranega insekticida za ta namen. Njihova prednost sicer je, da kratkoročno rešijo težavo, na dolgi rok pa so lahko škodljivi za okolje, zato odgovor na vprašanje, ali špricati ali ne, ni enoznačen. Na občini zagotavljajo, da se o spremembah zakonodaje pogovarjajo z uradom za kemikalije, nacionalnim inštitutom za javno zdravje in mestnimi občinami.


Najbolj brano