Slediti poti od zemlje do krožnika

Trajnost in butičnost imata mesto tudi v velikih turističnih sistemih. To dokazuje projekt Glocal Gourmet, ki so ga v Hitu zagnali v sodelovanju z Biotehniško šolo iz Šempetra pri Gorici in priznanim italijanskim chefom Emanuelom Scarellom.

Italijanski chef Francesco Sposito (levo) je z zanimanjem spremljal, kako iz lokalnih pridelkov jedi pripravlja vodja kuhinj v Perli 
Matjaž Šinigoj (drugi z desne). Foto: Nace Novak
Italijanski chef Francesco Sposito (levo) je z zanimanjem spremljal, kako iz lokalnih pridelkov jedi pripravlja vodja kuhinj v Perli Matjaž Šinigoj (drugi z desne). Foto: Nace Novak

ŠEMPETER PRI GORICI > “Obdobje eksperimentiranj v kulinariki in iskanje 'uau' doživetij se počasi umika. Več pozornosti se spet posveča zemlji. Slediti je treba poti od zemlje do krožnika,” je včeraj povedal kuharski mojster Francesco Sposito iz Taverne Estia v Neaplju, ki se lahko pohvali z dvema Michelinovima zvezdicama in bo v sklopu projekta Glocal Gourmet danes gostoval v Hitovi Perli.

Kot drugi v vrsti priznanih italijanskih chefov, za Emanuelom Scarellom, ki je tudi ambasador projekta, se bo soočil z izzivom pripraviti večerjo s slovenskimi oziroma primorskimi lokalnimi pridelki. Sposito je bil navdušen nad delom na Biotehniški šoli v Šempetru, ki s Hitom sodeluje v projektu. “Tako se to dela,“ je izjavil med ogledom zeliščnega vrta in očitno je bilo, da bi si česa podobnega želel tudi v Italiji. Dijaki na šolski posesti pridelujejo živila, ki jih gostujoči kuharski mojstri uporabljajo pri pripravi menujev. Trenutno je na opravljanju delovne prakse v Hitu 15 dijakov Biotehniške šole, med enajstimi Hitovimi štipendisti pa jih pet prihaja s te šole.

Projekt Glocal Gourmet, ki je bil v začetku junija kot primer dobre prakse predstavljen na prvi konferenci povezovanja turizma in kmetijstva v Ljubljani, se izvaja v največjem Hitovem turističnem centru, novogoriški Perli. Kot je povedal vodja kuhinje v tamkajšnji restavraciji Calypso Dalibor Janačković, so gostje lokalne jedi in okuse zelo dobro sprejeli. V vseh kuhinjah v Perli dosledno uresničujejo tudi zavezo k zmanjšanju uporabe plastike.


Najbolj brano