Slapnik očaral arabsko princeso

Danes je v Brdih gostovala ekipa, ki napoveduje resničnostni šov obnove vasice Slapnik, z njimi pa je bila tudi posebna gostja - Suha al Khalifa iz bahrajnske kraljeve družine, ki bo morda sodelovala pri šovu. Kdaj ga bodo snemali, pa še ni jasno, saj še vedno nimajo soglasij vseh lastnikov in dedičev za prodajo domačij.

Producenti in briški gostitelji so princesi razkazali vasico in jo 
seznanili z njeno zgodovino.   Foto: Leo Caharija
Producenti in briški gostitelji so princesi razkazali vasico in jo seznanili z njeno zgodovino.  Foto: Leo Caharija

SLAPNIK > Odkar je Skupina Tempo napovedala snemanje resničnostnega šova, v okviru katerega bi 17 ekip iz prav toliko evropskih držav obnovilo 17 tamkajšnjih podirajočih se domačij v Slapniku, vse to pa bi predvajali v 17 evropskih državah, je ta že več kot štiri desetletja zapuščena briška vasica postala pravi slovenski hit.

Očarana princesa

V njen šarm je eden od producentov, Britanec Robert Cook, prepričal tudi Suho al Khalifo iz bahrajnske kraljeve družine, ki je med drugim scenaristka in režiserka. Včeraj in danes so jo Brici gostoljubno sprejeli, seveda si je ogledala tudi Slapnik, ki ji ga je predstavil Rok Marinič, sin Franka Mariniča, ki je z družino tam živel do začetka sedemdesetih let. Bahrajnska princesa, zelo dostopna in prijazna, je bila nad vasico in celotnimi Brdi popolnoma očarana. “Navdušena sem nad lepoto, zgodovino, prijaznostjo in radodarnostjo ljudi, pa tudi nad lokalnimi pridelki … preprosto navdušena sem,” je povedala med ogledom vasi. Vprašanje, ali bi sodelovala pri projektu, je bilo neizogibno: “Seveda. Povedali so mi, da sta tu še dve podobni vasici. Sem že poslala nekaj sporočil potencialnim vlagateljem, naj pridejo. To je pravi zaklad, česa takega ni tako lahko najti. Počutim se, kot bi stopila v časovni stroj. To je velika priložnost, ne le za produkcijo, ampak tudi za ohranitev tukajšnje zgodovine.”

Njen prvi je bil ... rebula

Da so Brda včasih preveč mamljiva in jim ni težko podleči, je okusila tudi princesa. Sploh prvič v življenju je poskusila alkohol. Na kmetiji Prinčič so visoki gostji najprej ponudili peneče se vino, rebulo seveda, nato “čisto” rebulo, za konec pa zvrst Mihael. Župan Franc Mužič pa ji je podaril poseben list vinske trte, simbola Brd, in kaj drugega kot - buteljko ...

V Brdih sicer ni bila le zaradi Slapnika, pač pa tudi poslovno. Nenazadnje je bahrajnska kraljeva družina lastnica večje verige luksuznih hotelov. Navdušena nad lokalno kulinariko in pridelki je že navezala nekaj stikov, predvsem z briškimi pridelovalci medu in oljčnega olja. “Upam, da bom lahko kaj od tega odnesla tudi domov,” je dejala. In napovedala, da se bo v kratkem vrnila s prijateljem, ki je trgovec z vini iz Londona, pripeljala pa bo tudi prijatelja, ki je nepremičninski vlagatelj. Princesa si bo jutri med drugim ogledala še Vipavski križ in Lipico, v ponedeljek pa se vrača v London.

Čakajo soglasja iz Avstralije

Da jo zanima sodelovanje v projektu, je dejal tudi Ernest Škrjanec iz Skupine Tempo. “Morda bo sodelovala, sicer bo pomagala s svojimi povezavami, ki jih ima veliko,” je dejal. Za zdaj je sicer okrog projekta veliko napovedi in promocije, konkretno pa zadeve visijo v zraku. Še vedno namreč čakajo na to, da bodo lastnica in dediča še zadnje hiše dali soglasje za prodajo. “Stvari se vlečejo, a trudimo se, da bi rešili vprašanje lastništva. Smo v zaključni fazi, prepričan sem, da bomo zadevo speljali,” pravi župan Franc Mužič. A pismo iz Avstralije s soglasji za prodajo še ni prispelo.

Medtem ekipa končuje koncept šova, pravi Škrjanec, ki priznava, da je lastništvo ključno, da se sploh karkoli začne. Tudi ko oziroma če bodo lastniki, bo treba pridobiti gradbena dovoljenja, smernice zavoda za varstvo kulturne dediščine, podpisati pogodbe z vsemi televizijami ... Bolj ali manj je jasno, da šova letos ne bodo snemali. “Največja verjetnost je, da se prestavilo v prihodnje leto. Pričakuje se, da bi se šov predvajal prihodnje leto jeseni, snemali bi že malce prej,” je dejal.

Zastavljeno je zelo ambiciozno. Preveč?

V štirih mesecih snemanja naj bi obnovili vso vas v skladu s kulturnovarstvenimi smernicami, to pa naj bi počeli tekmovalci, ki nimajo znanja iz gradbeništva. Ob tem naj bi si še kuhali in gojili pridelke, skratka živeli samooskrbno. Ni vse skupaj preveč ambiciozno zastavljeno? Škrjanec zatrjuje, da ne. Vsaka ekipa bo imela inštruktorje in zidarje, ki bodo pomagali, razlaga. “Tekmovalci bodo lahko postavili kakšno steno ali zid, ampak vse pod nadzorom zidarjev in arhitektov,” pravi. Pa tudi poceni ne bo, saj naj bi za prvo sezono šova potrebovali sedem milijonov evrov. Na vprašanje, ali imajo zagotovljen denar, je Škrjanec odgovoril: “Praktično ga imamo, zdaj delamo na zadnjih finesah. To je, kar se tiče zasebnega kapitala. Potem pa so tu še finančne injekcije evropskih skladov.”


Najbolj brano