Slabovidni in slepi težko do informacij

Koronavirus močno vpliva tudi na življenje ranljivih skupin. Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova (MDSS) Gorica svojim članom pomaga s pogovori in nasveti prek telefona in tudi pri nabavi hrane. V krizi pa se je pokazalo, da javne spletne strani niso prilagojene njihovim potrebam.

Čeprav so se naučili uporabljati pametni telefon in računalnik,  
slepi in slabovidni  pogosto ne morejo do nujnih informacij.  Foto: SRDJAN ZIVULOVIC
Čeprav so se naučili uporabljati pametni telefon in računalnik, slepi in slabovidni pogosto ne morejo do nujnih informacij.  Foto: SRDJAN ZIVULOVIC

NOVA GORICA >“Že večkrat smo opozorili, kako so pomembne spletne strani, ki so prilagojene tako, da si tudi osebe z težavami z vidom lahko preberejo informacije, ki jih potrebujejo. V tej situaciji se še posebej pozna, da klub znanju uporabe pametnega telefona in računalnika slepi in slabovidni ne morejo priti do informacij,” poudarja predsednik MDSS Nova Gorica Igor Miljavec.

Prinesejo jim tudi hrano na dom

Informacije in pomoč v teh kriznih dneh svojim članom nudijo prek telefona in računalnika. “Pri nas je poudarek prav na dotiku, sedaj pa se trudimo, da smo v stiku z našimi člani prek sodobne informacijske tehnologije. Po potrebi jim prinesemo tudi hrano iz trgovine ali zdravila iz lekarne. Nekateri člani živijo sami, predvsem pari, pri katerih sta oba slepa ali slabovidna. Izkazalo se je, da znajo sami poskrbeti zase. Za starejše pa je bilo že prej dobro poskrbljeno,” pravi predsednik društva, ki povezuje približno 230 slepih in slabovidnih na severnem Primorskem. Informacije in pomoč nudijo na tel. št. 041 485 430 (Igor Miljavec) in 041 436 380 (Petra Figelj), prek elektronske pošte info@mdssng.si, facebooka in na spletni strani društva.

Odvisni so od donacij

Miljavec je zadovoljen z odzivi nekaterih občin. “Mestna občina Nova Gorica in občina Ajdovščina sta se obrnili na društvo, da obvestila oziroma letake članom iz njihovih občin pošiljamo v prilagojeni obliki. Pozivamo tudi druge občine k sodelovanju.”

Za društvo je pomembno zbiranje donacij, saj le tako lahko izvajajo program za odpravljanje gibalnih in komunikacijskih ovir za slepe in slabovidne na severnem Primorskem. Zaradi koronavirusa so preložili dobrodelni koncert Pozdrav pomladi, ki ga pripravljajo v sodelovanju z Lions klubom Nova Gorica, Leo klubom Nova Gorica - Vogrsko in novogoriškim kulturnim domom. “Dogovorjeno je, da se bo izvedel takoj, ko bo možno. Izpeljali naj bi tudi tradicionalno prireditev Tečem, da pomagam, ki je predvidena 23. maja. Smo optimistični in verjamem, da nam bo omenjeni program z donacijami uspelo ohraniti tudi letos,” se nadeja Miljavec.


Najbolj brano