Sintetične droge uporablja tudi vse več mladoletnikov

Vse več mladih kadi marihuano in uporablja sintetične droge, nekateri jih celo preprodajajo. Narašča tudi zasvojenost s sodobno tehnologijo. V novembru, mesecu preprečevanja zasvojenosti, Mladinski center Nova Gorica tudi letos organizira sklop dogodkov, namenjenih vzgoji in samopomoči pod naslovom V znanju in povezovanju je moč.

Vodja centra za zdravljenje odvisnosti v novogoriškem zdravstvenem  domu Miha Kramli opozarja, da je med uporabniki 
sintetičnih drog tudi vse več mladoletnikov.    Foto: Alenka Ožbot
Vodja centra za zdravljenje odvisnosti v novogoriškem zdravstvenem domu Miha Kramli opozarja, da je med uporabniki sintetičnih drog tudi vse več mladoletnikov.  Foto: Alenka Ožbot

NOVA GORICA > “V Sloveniji ni občine, ki bi tako skrbno delala na področju preventive in zdravljenja tako kemične kot nekemične zasvojenosti, kot je novogoriška,” poudarja vodja centra za zdravljenje odvisnosti v novogoriškem zdravstvenem domu Miha Kramli. Pri kemičnih zasvojenostih v zadnjih dveh letih tako kot drugod po Sloveniji ugotavljajo, da že veliko mladoletnikov uporablja sintetične droge. “Starši opažajo, da mladostniki ne le uživajo, ampak tudi sami izdelujejo in preprodajajo drogo. To starše zelo skrbi in počutijo se nemočni,” pravi Kramli.

Narašča zasvojenost z marihuano. Poročanje o zdravilnosti te rastline namreč mladostniki razumejo, kot da je koristna na splošno. “Seveda je marihuna zdravilna rastlina. CBD v obliki kapljic, pršil, mazil, infuzij, lahko uporabljamo v zdravstvene namene, vendar to ne pomeni, da mladostniki to lahko kar kadijo, ne z namenom, da bi se zdravili, ampak da bi se omamili,” opozarja Kramli, ob tem pa navaja, da v nekaterih razredih po Sloveniji tudi več kot 50 odstotkov učencev tedensko uživa marihuano.

Jana Kruh, direktorica Mladinskega centra Nova Gorica

“Raziskave so pokazale, da redno izvajanje prakse čuječnosti posameznikom pomaga do mirnosti, dobrega počutja in višjega vrednotenja samega sebe, kar je v tem času in ko govorimo o zasvojenosti, še kako pomembno.”

Zasvojeni tudi z računalniki, telefoni ...

Predvsem pri mladoletnikih zaznavajo tudi porast nekemične zasvojenosti. Gre predvsem za nekontrolirano, pretirano uporabo sodobne tehnologije. Opažajo tudi kombiniranje med zasvojenostjo z drogo in novo tehnologijo. Pogosta kombinacija so droge in športne stave. “Za nas so to veliki izzivi,” poudarja Kramli.

V centru za zdravljenje odvisnosti, ki izvaja tudi preventivne delavnice po osnovnih in srednjih šolah ter podjetjih, so letos skupno obravnavali 486 pacientov, od tega jih 401 prihaja iz severne Primorske, največ iz novogoriške občine (151), sledijo Ajdovščina (51), Šempeter-Vrtojba (39) in Kanal (34).

V nekaterih razredih po Sloveniji tudi več kot 50 odstotkov učencev tedensko uživa marihuano.

Ker je preventiva boljša kot kurativa, Mladinski center Nova Gorica v sodelovanju z drugimi akterji v tem mesecu pripravlja sklop dogodkov za preprečevanje zasvojenosti pod skupnim imenom V znanju in povezovanju je moč.

Od supervizije do čuječnosti

Gre za povezovanje različnih organizacij, zavodov, društev, z drugimi ljudmi okrog nas in samih s sabo, poudarja direktorica Mladinskega centra Nova Gorica Jana Kruh. “Poudarek novembrskih dogodkov je prav povezovanje samih s sabo,” pravi, ob tem pa kot novost v programu izpostavlja supervizijo oziroma proces profesionalnega razvoja, ki preprečuje nastanek negativnih učinkov na delovnem mestu in omogoča boljši vpogled v lastno delovno prakso in s tem večjo poklicno kompetenco. “Vpogled vase in razmišljanja o sebi omogočajo tudi drugi novembrski dogodki, denimo Kako do uspešne komunikacije?, Psihična priprava na nastop, Ustvarjanje z mandalami, Odkrivanje pasti družbenih omrežij, ki lahko vplivajo na pojav negativne telesne samopodobe, Spretnosti reševanja problemov v kriznih situacijah in drugi dogodki,” našteva Kruhova. Med novembrskimi dogodki izpostavlja še čuječnost kot način zavedanja svojega doživljanja. Raziskave so namreč pokazale, da redno izvajanje prakse čuječnosti posameznikom pomaga do mirnosti, dobrega počutja in višjega vrednotenja samega sebe, kar je v tem času in ko govorimo o zasvojenosti, še kako pomembno, pravi Kruhova.

Večino od več kot 20 načrtovanih dogodkov v okviru meseca preprečevanja zasvojenosti bodo kljub slabim epidemiološkim razmeram izpeljali, premaknili pa jih bodo na splet. En mesec je premalo za ozaveščanje o tako pomembni temi, ugotavljajo v mladinskem centru. Tako že razmišljajo, da bi v prihodnje temu namenili kar celo leto in se v vsakem mesecu posvetili eni vrsti zasvojenosti.


Najbolj brano