Še bogatejše dogajanje na gradu Rihemberk

Z nedeljsko javno predstavitvijo v grajski dvorani bo zavod Svitar od novogoriške občine prevzel upravljanje gradu Rihemberk nad Branikom. Prihodnjo soboto bo tam že zanimiv kulturno - športni program.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

BRANIK > Prevzem upravljanja je bil na gradu javno oznanjen skupaj s predstavitvijo športno - kulturnega programa, ki se bo na gradu Rihemberk odvijal v soboto, 22. junija. Takrat bo namreč predvidoma med 13. uro in 13.20 tik ob grajskih zidovih drvela karavana 26. mednarodne kolesarske dirke po Sloveniji, ki bo nato pot nadaljevala skozi Branik in Štanjel proti Ajdovščini. Spremljajoči program dirke bo zavod na gradu popestril s koncertom in plesi skupine za srednjeveško glasbo v starodobnih kostumih.

Direktorica zavoda Svitar z 18-letnimi izkušnjami, Bojana Čibej, je poslanstvo novega upravljavca strnila takole: “Zavod bo prevzel od mestne občine Nova Gorica del površin, namenjen obiskovalcem. Skrbel bo za ta del gradu, za vodene oglede in za program interpretacije tukajšnje kulturne dediščine. Grad bo obiskovalcem odprt vsak konec tedna, druge dni pa po vnaprejšnjem dogovoru. Postopno bomo dodajali kulturne programe.” Vstopnina za odrasle bo tri evre, za otroke, starejše od treh let evro manj (mlajši bodo vstopali brezplačno), kasneje pa bodo na voljo tudi abonmaji za pogoste obiskovalce.

Javna predstavitev vizije življenja gradu ob predaji upravljanja iz rok Mestne občine Nova Gorica v roke zavoda Svitar bo v nedeljo ob 17. uri v grajski dvorani. Ob tej priložnosti bodo predvajali tudi nov promocijski filmi o gradu Rihemberk in predstavili promocijsko gradivo za obiskovalce. Ta dogodek bo za obiskovalce še brezplačen.

Nataša Kolenc, ki je na mestni občini zadolžena za projekt Restaura, v okviru katerega so obnavljali grad, je poudarila, da so se razmere na gradu v zadnjem obdobju bistveno izboljšale: “Pred dobrima dvema letoma, je bil praktično v umetni komi, sedaj pa se zaključuje glavnina obnovitvenih del, načrtovanih s projektom Restaura. V tem obdobju je bila pripravljena vsa temeljna dokumentacija za grad. To je izhodišče - investicijski projekt - za iskanje denarja na trgu, predvsem v okviru javno zasebnega partnerstva. Uspešni smo bili na razpisu ministrstva za kulturo, kjer smo kandidirali s projektom za ureditev streh, ki še niso obnovljene in za ureditev fasade vhodnega poslopja ter ureditev celotnega zahodnega obzidja s stolpi vred. Realizacija tega bo bistveno izboljšala videz spomenika in prispevala k njegovi ohranitvi. Dela se bodo začela jeseni in bi morala biti končana v letu dni. Tečejo tudi aktivnosti za urejanje grajskega parka, kjer pa se vse začne z arheološkimi raziskavami.”


Najbolj brano