S stroji za sladoled po vsem svetu

Podjetje Valmar Global, ki izdeluje stroje za izdelavo sladoleda v slaščičarnah, prodaja svoje izdelke v več kot 60 držav po svetu. V torek so odprli nove prostore, s katerimi pridobivajo 1700 kvadratnih metrov površin. Od pridobitve si obetajo še boljšo kakovost dela in nadaljevanje rasti.

V družbi Valmar Global, ki jo vodi Valter Jejčič (na sliki), že 35 let 
proizvajajo stroje za  izdelavo sladoleda. Foto: Nace Novak
V družbi Valmar Global, ki jo vodi Valter Jejčič (na sliki), že 35 let proizvajajo stroje za izdelavo sladoleda. Foto: Nace Novak

DOMBRAVA > “Primorske novice so marca 1984 poročale, da smo naredili prvi stroj. Takrat še v kleti domače hiše v Solkanu in potem je zgodba počasi rasla,” je povedal Valter Jejčič, direktor družbe Valmar Global. V torek popoldne so uradno odprli nove prostore in s tem obeležili 35-letnico delovanja. Iz Solkana so se najprej preselili v Kromberk, od leta 2005 pa delajo na Dombravi. Ukvarjajo se s proizvodnjo strojev za izdelavo obrtniškega sladoleda za slaščičarne, pa tudi za slaščice.

Izdelujejo skoraj 90 različnih strojev, pasterizatorjev, vzdrževalnikov sladoledne mase, aparatov za smetano in podobno. Podjetje se lahko pohvali z že več kot dvajsetimi patenti in je močno mednarodno prisotno, s predstavništvi v več kot 60 državah po svetu, od Avstralije in Kanade do Čila. Glavni trg oziroma 70 odstotkov celotnega prometa še vedno predstavlja Evropa, predvsem zahodna Evropa oziroma Nemčija, Nizozemska, Belgija in Švedska.

1,5

milijona evrov je Valmar Global vložil v širitev

Prihodki se jim povečujejo

Jejčič kot glavno konkurenčno prednost pred tekmeci na mednarodnem trgu izpostavi kakovost strojev, ki jih izdelujejo. Prav zato vsako leto veliko vlagajo v razvoj, v novo tehnologijo. V družbi dela 84 ljudi, vključno z delavci, ki so samostojni podjetniki. V letu 2018 je družba ustvarila nekaj več kot devet milijonov evrov. Dobička je bilo med 700.000 in 800.000 evrov. Tudi letos jim kaže dobro. Prihodki se jim še povečujejo.

“Z novimi prostori povečujemo obstoječe. Povečali smo končno kontrolo in test strojev, elektromontažo, uredili smo garderobo in jedilnico za delavce, pa dodatne prostore za prodajo rezervnih delov in za podporo naših strank. Pridobili smo tudi razstavni prostor in učilnico, ker imamo tudi Gelato Academy, kjer naša dva predavatelja kupce učita, kako delati sladoled,” je pojasnil direktor.

Ciljajo na večji delež v Italiji in Nemčiji

Do zdaj so imeli na Dombravi 2000 kvadratnih metrov velike prostore, z novimi prostori so zmogljivosti povečali na 3700 kvadratnih metrov. Naložba je bila vredna 1,5 milijona evrov.

“Upamo, da bomo poleg boljših pogojev za zaposlene s tem povečali tudi obseg proizvodnje. Ker hočemo rasti, smo morali nekaj narediti v tej smeri, saj smo že čutili prostorsko stisko, še posebej pomanjkanje pisarn,” je povedal Jejčič. Med načrti in izzivi za prihodnost je omenil razvoj globalnih trgov. Letos načrtujejo predvsem razvoj italijanskega in nemškega trga, kar jim predstavlja trenutno največji izziv. “Drugod po svetu smo prisotni in smo med najmočnejšimi. V Italiji in Nemčiji še nismo najmočnejši, zato želimo povečati delež na teh dveh trgih,” je sklenil.


Najbolj brano